Close
Pakiranje prtljage

7 nasvetov za uspešno pakiranje prtljage

Za marsikoga je potovanje posebna strast, izziv; nekateri tako najdejo priložnost, da vsaj za kratek čas pobegnejo iz vsakodnevne rutine. Vedno je dobro pred odhodom imeti seznam vsega, kar potrebujemo za na pot, ne glede na to, ali gremo na svoje prvo ali že na svoje stoto potovanje. Dobro je planirati časovni potek poti, urediti prenočišče, imeti dovolj denarja za hrano in gorivo med potjo, in seveda najpomembnješe – zapomniti si in organizirati, kaj vse je treba spakirati, po možnosti v en kovček, saj nihče ne mara nositi težke prtljage povsod naokoli.

Rešitev je preprost seznam hrane, oblačil, stvari za osebno nego ter kozmetike, ki si ga poljubno sestavimo sami kot tabelo, ki jo shranimo na računalniku ter uporabimo vsakič, ko odpotujemo. Dodamo še »check« listo naše končne destinacije ali potovalno shemo: podnebje, denarna valuta, navade, urejenost prometa ipd.

1. Spletne raziskave

Preden se odpravimo kamorkoli, vedno preverimo vremensko napoved. Tako se bomo izognili nepotrebnim dodatnim stroškom za nakup nepremočljivih oziroma toplih oblačil in obutve, še posebej če potujemo v mesta, kot sta denimo London in Dublin, ki slovita po deževnih dneh in nepredvidljivem vremenu.

Pred potovanjem opravimo tudi nekaj spletnih raziskav – kaj se splača obiskati, kje je dobra hrana, kakšen je standard v deželi, kako dolgo bo trajalo samo potovanje, kakšni so odpiralni časi trgovin in muzejev, kdaj je kakšen pomemben praznik v času potovanja ipd.

2. Dokumenti in denar

To je daleč najpomembnejše! Nikamor ne moremo potovati brez potnega lista ali osebne izkaznice, zato vsaj 2-3 tedne pred odhodom preverimo veljavnost osebnih dokumentov. Dobro je imeti nekaj gotovine v denarni valuti dežele, kamor potujemo, zdravstveno izkaznico ter urejeno zavarovanje za potovanje v tujino. Nujno je treba preveriti, ali imamo vse te dokumente v osebni prtljagi, še preden vstopimo na avtobus, letalo ali v avto.

3. Prtljaga

Ne glede na velikost potovalnega kovčka oziroma torbe, moramo prtljago zložiti smiselno in racionalno. Oblačila za na pot je treba skrbno zložiti, večkrat prepogniti ali zviti, da zavzamejo manj prostora kot v omari.

Če potujemo z letalom, je potrebno paziti tudi na težo in dimenzije prtljage. Zagotovo si namreč ne želimo, da imamo vse stroške splanirane, nato pa nas preseneti dodatno plačilo zaradi prekomerne teže prtljage ali prevelikega kovčka.

4. Pravilo številke tri

Tri majice, trije pari nogavic, trije pari spodnjega perila … Bodimo praktični, medtem ko nosimo en par nogavic in perilo, lahko druga dva operemo in sušimo. To pravilo pa seveda ne velja, ko gre za hlače in čevlje, saj jih lahko nosimo več dni, odvisno od vremena.

5. Manj je več, tudi pri prtljagi

Ko potujemo na novo in neznano destinacijo, se radi založimo z na videz potrebnimi stvarmi – seveda z izgovorom, da je boljše imeti rezervo kot nekaj pozabiti. »Manj je več« je zato dobro potovalno pravilo, ki nam pomaga, da se izognemo neprijetni situaciji, ko ne moremo zapreti svojega prepolnega kovčka. Poleg tega ne smemo pozabiti dejstva, da se domov vračamo z dodatno težo spomnikov in daril za najbližje.

V prtljago nam ni treba dodajati neželene teže s stvarmi, kot so šamponi ali zobne paste, saj jih imajo povsod po svetu, tudi naše najbolj priljubljene znamke.

6. Večnamenski vtikač

Vsi smo bolj ali manj navezani na svoje pametne telefone in prenosnike. Zato ne preseneča, da morajo biti baterije neprestano polne. Vendar se vtičnice razlikujejo od države do države, zato je priporočljivo imeti pri sebi večnamenski vtikač.

7. Ne pozabite – uživati!

In nenazadnje, pravilo, na katerega ljudje med potovanjem pogosto pozabimo. Ne obremenjujmo se zaradi dela, ki smo ga pustili doma ali če smo imeli težave med samim potovanjem. Vzemimo si čas za potovanje, zase in tiste, s katerimi delimo čas potovanja. Občudujmo svet, odkrivajmo ga, cenimo kulturo in ljudi okoli sebe in si seveda prizadevajmo, da poleg prtljage domov prinesemo najboljšo stvar – prijetne spomine.

© 2024 Razno.si. Vse pravice pridržane. | WordPress Theme: Annina Free by CrestaProject.