Close
Varjenje

Domači mojstri – kaj vse lahko zvarimo sami?

Nekateri med vami večino domačih del, četudi veljajo za nekoliko zahtevnejša, opravite kar sami. Pri tem vsekakor potrebujete nekaj znanja in izkušenj ter primerno opremo, med katero sodijo tudi dovolj kakovostne naprave. S pomočjo različnih postopkov izdelujete uporabne izdelke, ki vam dolgo in dobro služijo, poleg tega pa lahko prihranite kar nekaj denarja.

Ker je tudi varjenje eden od bolj priljubljenih postopkov, ki jih ob primernih pogojih lahko izvajate na domu, vam bomo predstavili nekaj zanimivih izdelkov, ki so rezultat te uporabne metode. Pred tem vam bomo našteli še pogoste tehnike varjenje, od katerih je odvisna tudi vrsta aparata, s katerim boste varili.

Najpogostejše tehnike varjenja

Preden se lotite varjenja v lastni režiji, se vprašajte, kaj, kje in kako želite variti. Znanih je več vrst varjenja. Med najpogostejšimi tehnikami so MIG, TIG in MMA varjenje.

Inverterski MIG/MMA varilni aparat
Inverterski varilni aparat MIG-250 IGBT s stikalom za preklop med MIG in MMA varjenjem.

MIG/MAG tehnika varjenja se uporablja pri varjenju jeklenih konstrukcij in drugih pločevin. TIG postopek varjenja velja za najbolj univerzalnega, saj omogoča obdelavo vseh vrst kovin. Pri MMA varjenju pa gre za varjenje z oplaščeno elektrodo.

Kaj lahko zvarite sami?

1. Ograja iz nerjavečega jekla

Marsikdo med vami si že dlje časa želi sam narediti balkonsko ograjo iz visoko sijajnega nerjavečega jekla. Za varjenje te vrste materiala je najprimernejši postopek TIG varjenje z enosmernim varilnim tokom. S TIG gorilnikom boste ustvarili električni oblok, s katerim boste talili varjenec in po potrebi ročno dodajali material v obliki varilne žice. Ta varilni postopek vam bo zagotovil varjenje brez obrizga, pravilno narejen zvar pa bo minimalen, komajda viden in ne bo zahteval obdelave z brušenjem.

Zvar boste morali samo spolirati, da bo dobil visok sijaj. Za ograje se najpogosteje uporabljajo cevi in ploščato jeklo do debeline 2,5 milimetra, za kar zadošča varilni tok do 100 A. Potrebovali boste zaščitni plin, zato boste poleg varilnega aparata potrebovali še jeklenko argona in primeren reducirani ventil. Vsekakor ne smete pozabiti niti na ustrezna zaščitna sredstva. To so varilna maska in zaščitne rokavice.

2. Police, regali in ograje in pohištvenih cevi

Za izdelavo polic, regalov in ograj iz pohištvenih cevi sta najprimernejši tehniki MIG in MAG. Pri obeh gre za varjenje z enosmernim tokom. Skozi MIG gorilnik boste dodajali varilno žico iz koluta, ki se bo stalila in med seboj povezala varjenca. Varjenje bo hitro, zvari bodo močni, obrizg minimalen, obdelava zvara pa hitra in enostavna. Na določenih delih bo potrebno brušenje in glajenje, in sicer zaradi estetskega učinka.

Tudi pri tej obliki varjenja boste poleg ustreznega varilnega aparata potrebovali zaščitni plin, in sicer jeklenko ogljikovega dioksida ali drugega ustreznega zaščitnega plina ter reducirni ventil. Prav tako boste morali uporabiti ustrezna zaščitna sredstva.

3. Varjenje izdelkov iz aluminija

Za varjenje aluminija boste uporabili TIG tehniko varjenja in izmenični varilni tok. Ker je varjenje aluminija zahtevnejši varilni postopek, boste potrebovali nekoliko več znanja in uporabo zaščitnih plinov visoke čistoče. Postopek deloma spominja na varjenje nerjavečega jekla. Če z varjenjem aluminija nimate predhodnih izkušenj, se na začetku obrnite na izkušenega varilca.

Imate izkušnje z varjenjem v domači delavnici? Veseli bomo, če nam v komentarju zaupate, kaj vse ste že zvarili sami in katero tehniko varjenja ste pri tem uporabili.

© 2024 Razno.si. Vse pravice pridržane. | WordPress Theme: Annina Free by CrestaProject.