Close

Nepozabna poroka na gradu

Grajske poroke so v Sloveniji izjemno priljubljene, saj je sklenitev zakonske zveze svečan dogodek, ki mu pritiče tudi svečano okolje. Poroka na gradu se marsikomu prav zato, ker je naša država bogata z dvorci in gradovi, torej si jo lahko privoščimo v vseh slovenskih regijah, ne zdi nekaj posebnega, a če pomislimo nekoliko širše, je še kako posebna. To nam kažejo predvsem podatki, ki razkrivajo, da se odloči za sklenitev zakonske zveze pri nas vsako leto tudi kar nekaj parov iz tujine, ki jih zanima predvsem poroka na gradu.

Poroka - Grad Otočec
Za poroko na Gradu Otočec se odloči tudi marsikateri par iz tujine.

Tako enostaven dostop do razkošnih objektov za namen poroke namreč v marsikateri državi ni samoumeven – mnogi gradovi in dvorci so v zasebni lasti in si jih niti ogledati ne moreš, kaj šele, da bi se v njih poročil, drugi pa so namenjeni za protokolarne dejavnosti ali pa so v njih muzeji, prostora za poroke pa na ta račun ni.

Zakaj je poroka na gradu nekaj nepozabnega?

Pravijo, da so tudi v moderni dobi dekleta še vedno vzgajana precej tradicionalno, zato marsikatera že kot majhna punčka sanjari o dnevu, ko se bo poročila. To bo popoln dan, na katerega se bo oblekla v princeso in sklenila doživljenjsko zvezo s svojim princem. To bo njen praznik ljubezni, ki ji bo obljubil, da bo njena prihodnost varna in srečna – tako kot se pravljice končujejo s frazo »in živela sta srečno do konca svojih dni«.

Tradicionalna prepričanja so marsikateri sodobni ženski tako globoko privzgojena, da si kljub temu, da sicer ne verjame v pravljice in ve, da terja zakon veliko truda in stalnega dela, ter da v njem ni vedno vse z rožicami postlano, želi prav takšnega pravljičnega dne. In pravljično poroko ji lahko zagotovi prav poroka na gradu.

Poroka - Ljubljanski grad
Tudi poroka na Ljubljanskem gradu je nekaj povsem posebnega.

Ne glede na to, ali ženske priznavajo svoje hrepenenje po pravljicah ali ne, je poroka na gradu gotovo nekaj nepozabnega. Svečani dogodki zahtevajo svečano okolje, ne pa zgolj praznično napravljenih gostov. Grad je že sam po sebi stavba, ki je iztrgana iz realnosti sodobnega časa in v nas vzbuja veličastne občutke, kadar se dvorano v njem za namen poroke okrasi tako, kot je bila nekoč verjetno okrašena za grajske plese, pa vsakogar prevzame. Tako ženina in nevesto, ki ob svojem posebnem dnevu vse okoli sebe dojemata še bolj doživeto, kot tudi vse svate, ki so ju prišli počastiti s svojo navzočnostjo in jima zaželeti ljubezen, razumevanje, mir in po stari šegi tudi veliko naraščaja.

Poroka na gradu pogosto omogoča, da se spoštujejo stare tradicije in obudijo stare navade. Teh namreč ne predstavlja le zasipanje mladoporočencev z rižem, ki naj bi jima prinesel plodnost (in v sodobnem času denar), temveč se organizatorji grajskih porok pogosto izkažejo tudi s poznavanjem drugih običajev, s katerimi se skrbi za ohranjanje etnološkega izročila. Tako je lahko poroka še bolj posebna in marsikdaj postreže tudi s kakšnim prijetnim presenečenjem, ki ga zaročencema ob pripravah niso razkrili.

Si tudi vi želite poroko, ki bo sanjska? Potem je poroka na gradu vsekakor primerna. Odločiti se morate le, kateri grad ali dvorec boste izbrali, kar glede na ponudbo tudi ni ravno lahko – eden je namreč lepši od drugega.

© 2024 Razno.si. Vse pravice pridržane. | WordPress Theme: Annina Free by CrestaProject.