Otroški poganjalec

5 razlogov za nakup otroškega poganjalca

Kolesarjenje otrokom nudi več kot le zabavo, predstavlja namreč tudi odlično vadbo za celotno telo. Poganjanje pedal v krogu družine je tako izvrsten način, da svojim malčkom na učinkovit način pomagate pri urjenju vadbe, ki prinaša številne prednosti.

Da bo najmlajši družinski član lahko čim hitreje sedel na čisto pravo kolo, mu lahko pomagate z različnimi prevoznimi sredstvi. V tem hipu se je za najučinkovitejšega zagotovo izkazal poganjalec, ki ga nekateri poimenujejo tudi z nazivom “ravnotežno kolo”.

Kaj je poganjalec?

Otroški poganjalec je enosledno dvokolo, izdelano iz dveh zaporednih koles, ki sta med seboj povezani z ogrodjem iz različnih materialov. Na njem sta sedež in ročno krmilo. Otrok sede nanj in se naprej odriva z nogami.

Otroški poganjalec Dema Beer Air LT
Otroški poganjalec Dema Beer Air LT – Extremevital.com

Poganjalci se uporabljajo predvsem kot sredstva za razvijanje ravnotežja pri otrocih. Malček na njem sprva samo sedi in z obema nogama vzdržuje ravnotežje. Ko se privadi, se z nogami prične odrivati, in sicer tako da najprej hodi, nato teče. Ko pridobi še na samozavesti in hitrosti, prične krčiti noge in na ta način kmalu pride do samostojne vožnje na dveh kolesih.

Razlogi za izbiro otroškega poganjalca

1. Večja varnost

V primerjavi s klasičnimi kolesi so poganjalci zagotovo varnejša izbira. Med vožnjo s poganjalčkom otrok ne potrebuje podzavestnega usklajevanja poganjanja pedal z lovljenjem ravnotežja. V tem času se malček namreč ukvarja zgolj z ravnotežjem in smerjo vožnje.

Zaradi omenjenega je precej manj padcev in poškodb otrok, ki se z ravnotežnim kolesom privajajo na učenje poganjanja pedal. Kljub temu pa se padcem s poganjalca ne zmoremo v celoti izogniti. V tem primeru je še toliko bolj jasno, zakaj mora otrok pri učenju obvezno na glavi imeti čelado.

2. Ugodnejša izbira na dolgi rok

Čeprav se na prvi pogled zdi, da so poganjalci precej draga prevozna sredstva, pa se nakup tovrstnega prevoznega sredstva na dolgi rok izjemno splača. Investirajte torej v poganjalec in tako vam ne bo treba kupiti še tricikla in niti ne najmanjšega, 12-colskega kolesa.

Otroški poganjalec Cruzee 12
Otroški poganjalec Cruzee 12 v zeleni barvi – Extremevital.com

Morda imate doma že kolo, s katerim bi lahko pričeli malčka navajati na vožnjo. V tem primeru nekateri starši takšno kolo raje spremenijo v ravnotežno. To naredijo tako, da mu preprosto odstranijo pedala in verigo.

3. Lažji način manevriranja

Če otroku izberete ustrezen poganjalček, bo z njim lahko preprosto manevriral. Pri tem ima ključno vlogo teža poganjalca. Paziti je treba, da ta ne bo imel prevelike teže, saj v tem primeru obstaja večja nevarnost za padce in druge neprijetne nezgode.

Če je teža primerna, otrok ne bo prikrajšan nobeno vozno lastnost. Držite se pravila, da izbrani poganjalec ne preseže tretjine otrokove teže. Otrok, ki ima na primer 18 kilogramov, naj vozi približno 6-kilogramski poganjalec.

4. Lahka prevozna sredstva

Če otroški poganjalec primerjate z drugimi možnostmi za učenje vožnje s kolesom, hitro ugotovite, da je ravnotežno kolo v resnici zelo praktična izbira. V prvi vrsti zato, ker je njegova teža majhna. Posledično je poganjalec lahek za prenašanje, brez večjih težav ga lahko shranite tudi v prtljažniku avtomobila.

Otroški poganjalec Specialized Hotwalk 12
Otroški poganjalec Specialized Hotwalk 12 – Extremevital.com

Da je poganjalec lahek, pa ni pomembno samo za otroka, temveč tudi za njegove starše. Ti imajo z njim bistveno manj dela. Otrok pa je precej bolj samostojen, saj ga do doma zaradi nizke teže zmore pripeljati sam, brez pomoči staršev.

5. Učenje najrazličnejših spretnosti

Otroka je treba naučiti kar nekaj spretnosti, da lahko hitreje preide na učenje vožnje s pravim kolesom. Poganjalček malčku omogoča, da hkrati doseže več spretnosti, in to v precej kratkem času.

Še preden se otrok sploh dobro zave, z ravnotežnim kolesom že poganja, lovi ravnotežje, krmili ter podobno. Vse te spretnosti pa so obvezna sestavina za navajanje na vožnjo s čisto pravim kolesom. Precej velik vpliv ima poganjalec tudi na otrokov razvoj, saj mu pomaga razvijati motorične spretnosti.

Nasveti za vožnjo s poganjalcem

Poganjalci so praviloma namenjeni otrokom, starim od 3 do 5 let. Da otrok poganjalčka lahko uporablja, mora znati na njem stati naravnost, ne da bi se pri tem zibal. S prsti na nogah mora doseči tla, ko sedi na kolesu, krmilo pa mora udobno držati z obema rokama.

Pri učenju malčka vožnje z ravnotežnim kolesom je med drugim pomembno, da začnete z majhnimi, nadzorovanimi vožnjami po ravnem ali blagih klančinah. Otrok naj ves čas z nogami s potiskanjem ob tla poskuša nadzorovati hitrost poganjalca. Tako bo lažje in hitreje razvil tudi občutek za ravnotežje in zaviranje.