Bukarešta

Kaj si ogledati v Bukarešti?

Bukarešta je prestolnica Romunije. Za domačine in turiste tovrstno razvijajoče se mesto predstavlja mešanico starih in novih znamenitosti. Te vključujejo muzeje, cerkve, zgodovinsko obarvane palače in komunistične stavbe. Mesto je pogosto označeno kot moderno in živahno. Predstavlja vrata v preostanek Romunije.

Ko se boste namenili v Bukarešto, si morate ogledati vsaj parlamentarno palačo, muzej romunskega kmeta, vaški muzej, umetniški muzej, park Cismigiu in botanični vrt blizu palače Cotroceni.

Parlamentarna palača in muzeji

Parlamentarna palača v Bukarešti je bila zgrajena leta 1984 in je druga največja stavba na svetu – takoj za Pentagonom. Ima več kot 3000 sob, ki so razporejene v 12 nadstropij. Stoji v centru prestolnice. Splača se vam ogledati neverjetne marmornate sobe, ki so opremljene z ekskluzivnimi izdelki Romunije.

Parlamentarna palača v Bukarešti
Parlamentarna palača v Bukarešti z več kot 3000 sobami v 12 nadstropjih.

Vpogled v romunsko življenje in kulturo dajejo zlasti muzeji, ki jih je v Bukarešti izjemno veliko. Vpogled v tradicionalni način življenja številnih Romunov vam omogoča muzej romunskega kmeta. V njem lahko vidite oblačila, orodje in vse, kar je povezano z njihovimi praznovanji.

V bivši kraljevi palači se nahaja umetniški muzej. Gosti tako antične kot tudi moderne romunske razstave. Vaški muzej pa vključuje kar 300 tradicionalnih stavb, v katerih se nahajajo izdelki romunske religije.

Parki

Bukarešta slavi po številnih parkih. Med drugim si je vredno ogledati botanični vrt, park Karola I, Cismigiu vrt, Titan park in Herastrau park. Botanični vrt vključuje več kot 5000 vrst rastlin. V parku Karola I se nahaja velik spomenik, kjer so bili nekoč nameščeni posmrtni ostanki komunističnega voditelja. Eden od največjih parkov je Titan park, ki ga mnogi poimenujejo kot potopljeni otok.

Hrana in zabava

V prestolnici Romunije boste naleteli na številne izjemno okusne tradicionalne jedi. Med bolj poznanimi sta sarmala oziroma listi zelja, polnjeni z mesom in rižem, ter mamaliga oziroma polenta, prelita s kislo smetano.

Nočnega življenja z zabavami v mestu ne manjka. Bukarešta je namreč izjemno priljubljena klubska destinacija. Za prav vsak okus se najde kakšen klub oziroma bar. Na voljo so tradicionalni lokali, jazz bari, taverne, irski pubi in podobno.

Gibanje po romunski prestolnici

Odličen način za spoznavanje Bukarešte ponujajo pohodniški ogledi. V središču mesta so na voljo tako brezplačni kot plačljivi ogledi. Sistem podzemne železnice velja za efektivnega, kljub temu da je v določenih terminih zelo zaseden.

Sicer pa je Bukarešta znana tudi po tem, da nima tipičnega centra oziroma središča mesta, kjer se okoli enega trga kopičijo stare stavbe. V mestu je vse zelo razpotegnjeno. V primerjavi z drugimi manjšimi romunskimi mesti je verjetno precej manj čarobna.