Close
Kako izbrati kitaro

Kako izbrati pravo kitaro?

Se želite naučiti igrati na kitaro? Potem je glavnega pomena najprej to, da izberete pravo. Če kupujete svojo prvo kitaro, je lahko ta izkušnja na začetku tako navdušujoča kot tudi zastrašujoča. Na voljo imate namreč številne akustične, električne in klasične kitare. Zato je pomembno, da bo kitara izbrana z ljubeznijo, pa tudi po pameti. Na začetku vas namreč čaka veliko novih doživetij in napak ter veliko poizkusov.

Kako torej do prave kitare? Svetujemo vam, da si vzamete čas, dobro premislite ter si odgovorite na nekaj vprašanj, ki vam bodo pomagala pri odločitvi o novem glasbilu.

Za kakšen namen se bo kitara uporabljala?

Ste že na samem začetku trdno odločeni glede svoje glasbene kariere? Morda pa se zgolj želite naučiti igrati na nov glasbeni instrument? Vsak začetek je težak in potrebovali boste veliko vztrajnosti ter glasbilo, ki vam bo odpustilo takšne in drugačne napake. Električne, akustične in klasične kitare vam ponujajo neskončno možnosti, predvsem pa odličen zvok in obzirnost do vaših prstov.

Klasična, akustična in električna kitara

Kot začetnik se morate predvsem vprašati, katero zvrst glasbe boste želeli igrati na kitaro. Če so vam pri srcu glasnost in trdi zvoki, potem bo za vas prava električna kitara. Če pa bi z igranjem raje navduševali prijatelje in druge ljudi, ne glede na to, kje se nahajate, pa bo morda boljša odločitev akustična ali klasična kitara. Seveda pa je izbira na koncu samo vaša, saj sami najbolj veste, kakšna glasba vam je pri srcu.

Kako draga naj bo kitara?

Seveda tudi tu velja vsem dobro znano pravilo: malo denarja, malo muzike. Dražje kitare so brez dvoma prijetnejše na dotik, imajo boljši zven, na njih se je igranja lažje naučiti. To pa še ne pomeni, da morate za svojo prvo kitaro zapraviti celo premoženje.

Razmislite o tem, da naj bi bila vrednost kitare nekje od 300 do 500 evrov. Če pa boste na kitaro igrali le za zabavo, potem je cena lahko tudi občutno nižja.

Razlike med poceni in dragimi kitarami so kar precejšnje. Draga kitara je tako izdelana iz boljšega lesa, uglasili pa so jo strokovnjaki. Zato bodo takšne kitare zvenele odlično. Po drugi strani pa bo poceni kitara imela svoje pomanjkljivosti, ki pa jih kot začetnik morda sploh ne boste opazili. Boste pa kmalu dobili potrebo po tem, da bi si privoščili kaj boljšega.

Na kaj morate biti pozorni pri nakupu kitare?

Če se boste odločili za akustično ali elektro-akustično kitaro, potem bodite pozorni na les, iz katerega je kitara izdelana. Različne vrste lesa lahko kar precej vplivajo na zvok. Pri električnih kitarah pa bodite pozorni na magnete.

Katere so vaše najljubše skladbe? Kdo so vaši priljubljeni glasbeniki? Rokerji na primer igrajo na kitare tipa LP, ST in T, metalci pa na kitare z veliko izhodno močjo. Če ste bolj ljubitelj narodno zabavne glasbe, potem vam priporočamo akustične kitare. Ljubiteljem latino ritmov pa bo na kožo pisana klasična kitara.

Svetujemo vam, da nekaj pozornosti pri nakupu kitare namenite tudi proizvajalcu kitar. Pri električnih kitarah so največji proizvajalci Fender, VGS in Gibson, posežete pa lahko tudi po znamki Ibanez. Akustične kitare se lahko pohvalijo z različnimi proizvajalci, kot so na primer Martin, LAG in Takamine, medtem ko bo Yamaha prava izbira pri nakupu klasične kitare.

Želimo vam uspešen nakup kitare!

© 2024 Razno.si. Vse pravice pridržane. | WordPress Theme: Annina Free by CrestaProject.