Krema proti rdečici za občutljivo kožo

Nega kože se večinoma nanaša na kožne spremembe, ki jih prinašajo različna življenjska obdobja, na primer na mozolje in gube. Vendar pa poleg teh na videz naše kože vplivajo tudi drugi pojavi, ki so večinoma gensko pogojeni, prispevajo pa še vplivi okolja in življenjski stil. Tako ima marsikdo po naravi občutljivo kožo, ki zahteva posebno nego. Tudi takrat, ko ni težav z mozolji in gube niso tisto, kar bi nas najbolj skrbelo. Občutljiva koža je najbolj pogosto suha koža, ki ni dovolj navlažena oziroma ne more zadrževati vlage, poleg te pa se lahko pojavlja tudi koža z rdečico. Tudi ta je »prirojena« in se pri marsikomu kaže že v otroštvu, lahko pa se pojavi tudi kasneje. Odpravljamo jo lahko s pomočjo kreme proti rdečici.

Zakaj se pojavlja pordela koža?

Na pordelost kože vpliva njena sestava, rdečico pa povzroča skupek številnih dejavnikov. Pordela koža je običajno precej občutljiva, saj je suha, poleg tega pa govorimo o »tanki« koži in težavah z njeno prekrvavljenostjo. Rdečica namreč nastane prav zaradi večje opaznosti drobnih kapilar. Na njihovo širjenje lahko vpliva krema proti rdečici, prav tako pa je potrebno skrbeti, da je koža čista in nahranjena ter navlažena. Izogibati se moramo toploti. Kadar je zunaj vroče ali si obraz umivamo s toplo vodo, se kapilare še razširijo in rdečica je bolj opazna.

Rdečica na obrazu
Vzroki za pojav pordele kože na obrazu so različni.

Pordela koža pa je lahko tudi znak nekaterih kožnih bolezni in alergij. Luskavica in podobna bolezenska stanja se kažejo z rdečico, ravno tako pa jo povzroča občutljivost na sončne žarke ali alergija na hrano. Razlogov je torej kar nekaj in pomembno je, da jih skušamo ugotoviti. Če vam rdeča koža povzroča težave, je torej vsekakor najprej priporočljiv obisk dermatologa, šele po njegovi potrditvi, da je koža načeloma zdrava, pa se lahko uporablja kozmetična krema proti rdečici.

Kakšno kremo izbrati?

Za nego občutljive kože je primerna vlažilna krema proti rdečici, ki kožo utrjuje in zmanjšuje pojav rdečice, prav tako pa jo primerno navlaži, nahrani in pomirja. Prav sredstva, ki kožo dražijo, lahko stanje namreč še poslabšajo. Včasih lahko tudi sestavine klasičnih krem privedejo do tega. Občutljiva in rdeča koža se mora torej v prvi vrsti pomirjati, hkrati pa je treba uravnavati njeno prekrvavljenost. Tako lahko postane polt lepa in gladka, brez »vročega« videza, brez hrapavosti in luščenja.

Krema proti rdečici Lycocream
Vlažilna krema proti rdečici in staranju kože Lycocream.

Krema proti rdečici naj se kombinira z blagimi čistilnimi sredstvi za kožo, odsvetuje pa se uporaba pilinga. Prav tako ni odveč hlajenje, za katerega boste tudi sami ugotovili, da je blagodejno in vam zagotovo prija. Domača maska iz hladnih kumar se odlično obnese. Izogibajte se tudi sončenju, dolgim vročim prham ter namakanju v kadi, prav tako pa pri pordeli koži ni priporočljiva savna.