Zaščita proti komarjem

Komarji so ene najbolj razširjenih žuželk na svetu, ki spravljajo ob živce vse sesalce oziroma vsa toplokrvna bitja, s katerih krvjo se želijo prehranjevati. Običajno nas najbolj motijo otekle in srbeče posledice pika ter njihovo nadležno brenčanje, zaradi katerega ne moremo spati, vendar pa je prava nevarnost drugje. Po mnenju znanstvenikov je komar najbolj smrtonosna žival na svetu, saj prenaša veliko smrtonosnih bolezni, ki vsako leto povzročijo več smrti kot krokodili, medvedje, morski psi, kače, pajki in vse druge velike smrtonosne živali skupaj.

Ukrepi za učinkovito zaščito proti komarjem

Komarji potrebujejo za svoje razmnoževanje stoječo vodo, zato velja poskrbeti, da te v bližini našega doma ni. Raje torej izpraznimo sod, v katerem se nam nabira deževnica za zalivanje vrta. Če stoječe vode ne bo, bo prišlo v notranjost doma gotovo manj komarjev.

Najboljša zaščita proti komarjem (Nasveti.net) so sicer komarniki, ki jih namestimo na vsa okna ter na vrata svojega doma. Komarnike lahko namestimo skupaj z novimi okni, prav tako pa se lahko montirajo tudi kasneje. Ker so cene komarnikov pri proizvajalcih oken precej zasoljene, se marsikdo odloči, da bo raje kupil mrežo proti komarjem in jo sam napel v snemljiv okvir ali pa jo kako drugače pritrdil na najbolj izpostavljena okna, predvsem na okna spalnic.

Komarnik za okna
Komarjem preprečimo vhod s pomočjo komarnikov, ki jih namestimo na okna in vrata.

Vedno velja poskrbeti tudi za zaščito vrat, ki vodijo na teraso, kjer radi preživljamo poletne večere. Tudi tu se lahko poskrbi za komarnik, ki je del originalnih vrat (in je na okvirju, ki se odpira drsno ali krilno), še bolj priročno pa je, če na vrata terase namestimo poseben komarnik v obliki zavese. Ta je običajno na sredini rezana, da lahko skoznjo prehajamo iz notranjosti na prosto, ko smo mimo nje, pa se samodejno zapre, ker so na njej nameščeni magneti. Tako je zaščita pred komarjem povsem učinkovita.

Če komarji vstopijo v vaš dom, jih lahko uničite s kemijskimi sredstvi, torej z napravami, ki jih vključite v vtičnico.

Zaščita pred komarji zunaj oziroma v naravi

Šotori so običajno že opremljeni z mrežo proti komarjem, to pa lahko obesite tudi nad zunanjo mizo, ob kateri se družite. Uporabite lahko kar mrežo, ki je sicer namenjena temu, da jo obesimo nad posteljo. Prodaja jo znani švedski prodajalec pohištva.

Učinkovita zaščita proti komarjem zunaj so tudi razna kemijska sredstva, ki jih odganjajo. Večinoma gre za sveče, ki širijo komarjem neprijeten vonj, poleg tega pa jih nekoliko odganja tudi plamen. Obenem je nujno, da uporabljate kozmetiko, ki skrbi za zaščito pred mrčesom. Ta vam bo seveda prišla prav tudi takrat, ko niste le na domačem vrtu, temveč se odpravite kam dlje v naravo.

Sveča proti komarjem
Za bolj učinkovito zaščito proti komarjem veljajo sveče z vonjem po citroneli.

Tako zunaj kot v notranjosti svojega doma pa si lahko pomagate še z eno napravo. S posebno modro svetilko, ki privablja mrčes in ga učinkovito uniči. Prav zato se ta uporablja tudi v delikatesah, mesnicah, pekarnah in podobnih prodajalnah živil.

Ko prične brenčati …

Kadar nam med spanjem začne v spalnici brenčati okoli ušes, se gotovo zbudimo. Takrat večinoma ne zadošča, če se pokrijemo preko glave in si mislimo, naj komar pač piči v nogo. Zakaj? Ker bo komar kljub temu najprej silil h glavi, saj ga privlači izdihan ogljikov dioksid. Bolje je torej vstati, vključiti luč, ga poiskati in se ga znebiti z udarcem. Sicer pa zaščita proti komarjem pri nas ni najbolj nujna zaradi eksotičnih bolezni ali kratenja spanca. Največkrat so piki komarjev še posebej zoprni, ker je marsikdo nanje alergičen in po piku razvije hudo oteklino. Žal so najbolj prizadeti ravno otroci.