Napake pri registraciji domene

Kako se izogniti napakam pri registraciji domene?

Vse spletne strani nosijo svoja imena in od njih je odvisno, ali si jih bomo zapomnili ali ne. Tem imenom rečemo domene. Čeprav na oko enostavna zadeva, pa je izbira ustrezne domene zelo pomembna in bi se je morali lotiti preudarno in s pravimi cilji.

V primeru napačno izbrane domene se kasneje izkaže, da zaradi tega trpi posel, je manj obiskovalcev na strani ali pa je posledično celo slabo uvrščena med zadetki v spletnih iskalnikih. Obstaja kar nekaj napak, ki jih lahko ob registraciji storimo, zato jih je dobro poznati in se jim izogniti.

1. Predolga domena

Dolge domene niso nikomur v korist. Po eni strani si jih je izjemno težko zapomniti, kar pomeni, da bodo vaši obiskovalci naslednjič morda prej našli kakšno konkurenčno stran, ki se jim bo bolj vtisnila v spomin. Obenem je predolga domena tudi neprofesionalno videti na reklamnih materialih in vizitkah. Nihče si ne želi v nedogled tipkati vaše domene v brskalnik.

Predolga domena
Pazite, da ime domene ne bo predolgo, saj si ga bo tako mnogo težje zapomniti.

Predolge domene so tiste, ki imajo več kot 8 ali 9 znakov in takšne, ki vsebujejo dve besedi (ali celo več) na način, da so besede ločene z vezaji. Morda bi takšno domeno želeli, da bi ujeli svojo ključno besedo in se prebili med prve zadetke na Googlu, a sledi slaba novica. Google tega ne mara. Izberite domeno, ki je dovolj kratka in jasna, da si jo lahko hitro zapomnimo.

2. Neustrezna domenska končnica

Domenska končnica je tisti del domene, ki pride za njenim imenom in je ločena s piko. Denimo .si, .com in podobno. Če ne veste, kaj lahko storite napačnega pri izbiri domenske končnice, je napačno to, da neko domensko končnico izberete zgolj zato, ker je vaša ključna beseda ob tem še prosta.

Slovenske strani naj imajo končnico .si, .com, .net (če gre za spletne storitve) ali .org (neprofitne organizacije). Slovenska nacionalna domenska končnica je .si in je namenjena obiskovalcem iz Slovenije. Napaka vas lahko stane nezaupanja vaših obiskovalcev pa tudi napačno razumevanje tega, kaj spletna stran sploh ponuja.

3. Registracija imena zaščitene blagovne znamke

Da ne bi povsem po nepotrebnem zašli v težave z registracijo domene, ki nosi ime zaščitene blagovne znamke, se o tem prej pozanimajte s pomočjo baze registriranih znamk. Povsem lahko se pripeti, da boste nehote registrirali domeno, ki nosi ime podjetja z zaščiteno blagovno znamko, za kar vas lahko doleti celo tožba.

Domeno bi v vsakem primeru izgubili tudi, če vas ne bi stalo niti enega evra. Zato se izognite tudi pogosti napaki, ko je moč naleteti na kakšno znano ime, ki pa je za čuda še prosto, a le zato, ker jo je prejšnji lastnik pozabil podaljšati. Če npr. opazite prosto domeno pepsi.com, jo raje pustite pri miru.

4. Domene s šumniki niso najboljša izbira

Čeprav je sedaj že nekaj časa mogoče registrirati tudi domene s šumniki, pa samo pomislite, koliko takšnih ste v zadnjem času opazili. Verjetno, da nobene. To pa zato, ker se enostavno niso dobro obnesle. Še največ preglavic takšne domene povzročajo strežniškim sistemom, zaradi česar prihaja do napak pri uporabi spletne pošte.

Zakaj bi kdo sploh registriral takšno domeno? Največ primerov registracij domen s šumniki se naredi iz enega razloga. Ker je želena ključna beseda na izbrano domensko končnico že zasedena, tista s šumniki pa ne. A s tem bi si naredili medvedjo uslugo.

5. Izbira napačnega registrarja

Se sprašujete, kako lahko na tem mestu sploh naredite napako? Gre namreč za to, da izberete nepreverjenega registrarja, morda celo tujega le zato, ker je najcenejši, potem pa naletite na gluha ušesa, ko želite karkoli storiti s svojo domeno. Bodite pozorni predvsem na podporo uporabnikom in na spletnih forumih ter socialnih omrežjih preverite, kako zadovoljni so z njim ostali uporabniki.