Close
Bruselj

Kaj si ogledati v Bruslju?

Bruselj velja za prestolnico Evropske unije in je hkrati prestolnica Belgije. Gre za veliko mesto z okoli milijon prebivalci, ki prebivajo v kar 19 občinah. Kot zanimivost morda, v mestu se govori dva jezika, in sicer francosko ter flamsko. Turisti v mestu radi okušajo različna piva, navdušuje pa seveda tudi arhitektura.

V Bruslju prav tako ne boste mogli mimo sladkih pregreh, saj so na voljo odlični vaflji in prvovrstna čokolada tako različnih okusov in kombinacij, da boste želeli poskusiti prav vse. Krasne ulice človeka kar posrkajo vase, kulturna raznolikost in pestrost pa kaj hitro odpelje v povsem nov svet.

Grand’ Place

Obvezna točka za postanek vsakega, ki obišče Bruselj, je vsekakor Grand’ Place oziroma Veliki trg. Človek se tako v hipu znajde v srednjem veku, saj omenjeni trg velja za enega najlepših srednjeveških trgov, katerega začetki segajo v 13. stoletje. Obiskovalce s pročelja mestne hiše pozdravlja kip nadangela Mihaela.

Grand' Place
Grand’ Place velja za enega najlepših srednjeveških trgov v Evropi.

Mestna hiša je bila zgrajena leta 1402 in se uvršča med najstarejše dele tega trga. Prekrasno zgradbo si je mogoče ogledati tudi od znotraj. Trg Grand’ Place je ena največjih znamenitosti mesta, meri pa 68 x 110 m. V primeru obiska Bruslja ga obvezno obiščite.

Obisk muzejev

Muzeji v Bruslju se nahajajo v okrožju Coudenberg. V celoto je povezanih šest muzejev, pri čemer velja izpostaviti dva v glavni stavbi. To sta muzej starih umetnikov oziroma Muzej antične umetnosti in Muzej moderne umetnosti. Prvi pokriva obdobje do leta 1750. Za Bruselj velja, da gre za center evropske kulture, ki med drugim zajema več kot 90 različnih muzejev.

Muzeji v Bruslju
Ko boste v Bruslju, vam priporočamo oglej muzejev in cerkva.

V primeru obiska Bruslja tako ne spreglejte Kraljevega muzeja likovnih umetnosti, v katerem je razstavljenih več kot 20.000 različnih risb, skulptur in slik, ki so nastajale vse od 15. stoletja do danes. Zagotovo med velikimi umetniškimi imeni prepoznate Rubensa. V muzeju si lahko ogledate posebno Rubensovo sobo, v kateri je razstavljenih več kot 20 njegovih slik.

Kaj početi zvečer?

Bruselj je izjemno živahen tudi v poznejših popoldanskih in večernih urah, prav tako pa ne skopari z dogajanjem še nekoliko kasneje. Na ulicah in trgih je tako moč srečati veliko število najrazličnejših umetnikov in predstavitev različnih kultur ter veselega nočnega rajanja.

Še posebej zanimive so bruseljske pivnice, v katerih se človek počuti kot v kakšnem filmu. Mesto je izjemno odprto in vajeno ljudi z različnih koncev sveta. Ste ljubitelj piva? Potem enostavno ne smete mimo pivnice Delirium Tremens, v kateri svojim gostom nudijo več kot 2.400 različnih vrst piv in se je tako leta 2004 denimo zapisal celo v Guinessovo knjigo rekordov.

Atomium selfie

Ljubitelji fotografiranja in selfijev se boste z veseljem slikali v družbi nenavadne strukture, ki je v resnici izjemno povečana molekula, sestavljena iz devetih ogromnih krogel. Zanimivost Atomiuma je, da se na samem vrhu (102 m od tal) nahaja restavracija.

Kakšnega prestiža na krožnikih tam ni pričakovati, zato pa boste nekaj denarja odšteli za izjemen razgled in še nekaj nepozabnih fotografij v spomin obiska tega zanimivega mesta. Atomium je sicer spomenik, ki so ga zgradili v imenu bruseljske razstave leta 1958.

Kopica parkov in Manneken pis

Bruselj je ogromno mesto, ki ima tudi veliko zelo lepo urejenih parkov, ki jih velja obiskati. Ker pa se boste zagotovo ustavili na Velikem trgu, vsekakor stopite še nekaj korakov naprej do čudovitega mestnega parka, ki se imenuje kar Bruselj.

Ogledati si velja tudi gotsko katedralo Sv. Mihaela, ki navduši tako od zunaj kot znotraj, ne pozabite pa še na eno znamenitost Bruslja, ki se imenuje Manneken pis. Gre za kipec lulajočega dečka, ki ponazarja vzpostavitev vodovodnega omrežja že iz časa srednjega veka.

Ob obisku Bruslja vam vsekakor ne bo dolgčas.

© 2024 Razno.si. Vse pravice pridržane. | WordPress Theme: Annina Free by CrestaProject.