Close
Kolesar na cestnem kolesu

3 razlogi, zakaj izbrati cestno kolo

Lahko bi zapisali, da cestna kolesa v svetu kolesarstva predstavljajo nekaj podobnega kot športni avtomobili v svetu avtomobilizma. Na asfaltnih cestah lahko z njimi dosegamo visoke hitrosti. Čeprav je za to zmogljivost potrebno plačati tudi temu primerno ceno, pa se kljub temu mnogi ljubitelji kolesarstva odločajo za nakup cestnega kolesa zaradi hitrosti, učinkovitosti in zabave.

Cestna kolesa so znana po nekaterih zanje specifičnih lastnostih, ki jih ločujejo od ostalih vrst koles, kot so na primer gorska, treking in potovalna kolesa. Hitrost, lahki okvirji in velika učinkovitost so trije pomembni razlogi, zaradi katerih se nakup cestnega kolesa zagotovo izplača in zaradi katerih boste postali del velike kolesarske družine.

1. Doseganje velikih hitrosti

Cestna kolesa od vseh vrst koles dosegajo največje hitrosti. Tisti najbolje pripravljeni kolesarji lahko z njimi dosegajo hitrosti preko 50 km/h, profesionalni kolesarji pa celo 70 km/h ali več. K temu največ prispevajo njihovi obročniki z velikim premerom in ozkimi pnevmatikami. Kolesa in pnevmatike so lahke, aerodinamične in gladke, njihova zasnova pa temelji na tem, da vam omogočajo vožnjo po cesti s čim manjšim uporom.

Moško cestno kolo Specialized Tarmac Disc Comp
Moško cestno kolo Specialized Tarmac Disc Comp (Extreme Vital)

S tega vidika so cestna kolesa zagotovo boljša izbira od na primer gorskih, ki zaradi težkih in širokih gum s profilom težko sledijo cestnim kolesom. Podobno velja tudi za treking in potovalna kolesa, saj so pri njih pnevmatike izdelane z namenom čim večje absorpcije udarcev, hkrati pa je v ospredju njihova čim manjša obraba.

Razlike med cestnimi kolesi in ostalimi vrstami lahko primerjamo s tekom v tekaških copatih napram teku v pohodnih čevljih.

2. Lahek okvir

Cestna kolesa so izjemno lahka, saj na ta način omogočajo vožnjo po trdem in gladkem terenu. To je lahko beton ali asfalt, nikakor pa niso izdelana za preskakovanje ovir, vožnjo po skalnatih poteh ali po pesku in produ. Za to so primernejša kolesa z dodatnim vzmetenjem in bolj robustnim okvirjem, ki so na takšnih terenih bolj trpežna in zanesljiva, zato ni strahu, da bi vas pustila na cedilu.

Žensko cestno kolo Giant Liv Langma Advanced 2 Disc
Žensko cestno kolo Giant Liv Langma Advanced 2 Disc (Extreme Vital)

Danes se mnogi proizvajalci cestnih koles močno trudijo narediti čim lažje okvirje. Še leta nazaj so prevladovali okvirji iz aluminija, danes pa so najkakovostnejša kolesa izdelana iz lahkih in izjemno trpežnih karbonskih vlaken. Ker se proizvajalci zavedajo, da je vsak gram lahko hitro odveč, posebno pozornost namenjajo tudi opremi, kot so zavore, prestave, zobniki ipd.

3. Učinkovitost vožnje

Kombinacija hitrih obročnikov in lahkega okvirja skupaj z aerodinamičnim položajem nudijo paket, ki zagotavlja izjemno učinkovito vožnjo. Cestna kolesa na ta način ustvarjajo minimalen upor, lahki okvirji pa kolesarja dodatno ne obremenjujejo. K večji učinkovitosti bistveno prispeva tudi poseben položaj kolesarja, ki je močno nagnjen naprej, s čimer je zračni upor bistveno manjši.

Moško cestno kolo Scott Speedster 10
Moško cestno kolo Scott Speedster 10 (Extreme Vital)

Znano je, da je vožnja s cestnimi kolesi bolj optimalna, kot pa na primer z gorskim kolesom ali katero koli drugo vrsto koles. Vsi, ki so se kdaj usedli na cestno kolo, so hitro opazili razliko, da so z manj vložene energije dosegali večje hitrosti, zato jim je to kolo kmalu postalo prva in edina izbira. Če govorimo o vožnji po asfaltnih in trdih podlagah, se cestno kolo ne more primerjati z nobeno drugo vrsto koles.

Hitrost, nizka teža in učinkovitost so vse lastnosti kakovostnih sodobnih cestnih koles, čeprav je potrebno vedeti, da vsi modeli med seboj le niso enaki in se razlikujejo po specifičnih lastnostih, ki jim omogočajo optimalno delovanje v določenih okoliščinah. Ne glede na to je cestno kolo zagotovo prava izbira, če ste ljubitelj hitrosti, kolesarskih tekmovanj, dolgih kolesarskih tur s prijatelji in znanci, ali pa ste zgolj navdušen osvajalec posebnih kolesarskih izzivov, pri katerih skušate premikati meje svojih lastnih sposobnosti.

© 2024 Razno.si. Vse pravice pridržane. | WordPress Theme: Annina Free by CrestaProject.