Vrste tekaških čevljev in kako izbrati prave

Nakup tekaških čevljev je pomembna odločitev. Z ustrezno obutvijo boste vedno na pravi poti, brez poškodb in vedno sveži, napačni tekaški copati pa vam lahko povzročijo veliko težav.

Če želite izbrati prave tekaške čevlje, je potrebno najprej vedeti, katere vrste tekaške obutve so sploh na razpolago. Obenem pa morate upoštevati nekaj pomembnih nasvetov, da ne boste kupili »mačka v žaklju«.

Ne spreglejte tudi objave: TOP 3 modeli tekaških čevljev za leto 2021

Vrste tekaških čevljev

Zavedajte se, da ne glede na to, ali premagujete kilometre po asfaltnih površinah ali se skušate izogniti koreninam na poljskih poteh, obstajajo tekaški copati, ki popolnoma ustrezajo vašim potrebam. Glede na vrsto terena tako lahko izbirate med naslednjimi tekaškimi čevlji:

  • Cestni tekaški čevlji vam pomagajo nabirati kilometre po pločnikih in asfaltu. Njihov meheh podplat ublaži udarce ob stiku s podlago, materiali iz gume pa omogočajo čim boljši oprijem s tlemi. To so najbolj priljubljena vrsta tekaških čevljev.
  • Trail ali terenski tekaški čevlji vas bodo popeljali na neutrjene poti. Njihov podplat ima poseben profil, ki nudi optimalen oprijem na neutrjenem terenu, hkrati pa nudi dodatno zaščito pred koničastimi skalami.
Moški trail tekaški čevlji Salomon XA Wild GTX
Moški trail tekaški čevlji Salomon XA Wild GTX (Extreme Vital)
  • Čevlji za tek po tekaški progi so lahki in elegantni ter kot nalašč za najhitrejše tekaško udejstvovanje. Zanje lahko dobite dodatne konice, ki jih namestite na podplat, kar vam omogoča še več oprijema pri kratkih šprintih.
  • Tekaški čevlji za tek po brezpotjih (cross country) so minimalistični in lahki, a hkrati dovolj trpežni, da vam zagotavljajo številne prednosti v vseh nepredvidljivih pogojih. Podobno kot tekaški čevlji za tek po tekaški progi vam je tudi ta vrsta obutve na voljo brez ali s konicami, ki omogočajo boljši oprijem na mokrem terenu ali blatu.
  • Tekmovalni tekaški čevlji so značilno lažji in hitrejši od klasičnih tekaških čevljev. Zavedati pa se morate, da niso izdelani za toliko pretečenih kilometrov kot klasični tekaški copati, zato jih uporabljajte smotrno.

Kako izbrati ustrezne tekaške čevlje?

Ko začnete izbirati tekaške čevlje, morate upoštevati kar nekaj dejavnikov. Verjetno obstaja na desetine modelov, ki bodo ustrezali vašim kriterijem, a seznam lahko bistveno zožite, če sledite nekaterim preprostim korakom:

  • Preizkusite jih. Nakup tekaških čevljev, ne da bi jih preizkusili, je kot pitje mleka, ne da bi pred tem preverili rok uporabnosti. Če boste tekaške copate obuli in jih zavezali, boste hitro ugotovili, ali so preozki ali preširoki, prelahki ali pretežki, s preveč blaženja ali preveč minimalistični.
  • Vprašajte strokovnjaka. Strokovnjaki so usposobljeni za to, da vam pomagajo najti popolne tekaške čevlje. Zaposleni lahko s posebnim 3D pregledom stopal ugotovijo, katera tekaška obutev vam bo najbolj ustrezala, ob tem pa bodo upoštevali tudi vaše tekaške cilje in navade.
Ženski tekaški čevlji New Balance Fresh Foam 1080v10
Ženski tekaški čevlji New Balance Fresh Foam 1080v10 (Extreme Vital)
  • Izmerite stopala. Vaša stopala se sčasoma spremenijo in tekaški copat, ki vam je ustrezal pred dvema letoma, vam morda sedaj ne bo več prav.
  • Prinesite stare tekaške čevlje. Vzorec obrabe starih tekaških čevljev lahko da dragocene odgovore v biomehaniko vašega teka, to pa pomaga pri odločitvi o tem, kakšne tekaške copate potrebujete. S seboj ne pozabite prinesti tudi vložkov in nogavic, ki jih nosite med treningom, saj boste le tako vedeli, ali ustrezajo čevljem, ki jih pomerjate.
  • Vlagajte v kakovost. Kakovostni tekaški copati niso poceni, a se splača vanje vložiti nekoliko več denarja. Vrhunski materiali zdržijo dlje, inovativna tehnologija pa vam omogoča, da ne zaostajate za konkurenco.

Večina proizvajalcev tekaških čevljev priporoča, da jih zamenjate po pretečenih 300 do 500 km, lahko pa celo prej, če veliko časa pretečete tudi v mokrem vremenu ali po neutrjenem terenu.

Obrabljena tekška obutev je pogosto vzrok za številne poškodbe pri teku, zato le upoštevajte zgornje nasvete, hkrati pa si odgovorite na vprašanja, koliko kilometrov, kako hitro in na katerem terenu najpogosteje tečete, ali imate prekomerno pronacijo in konec koncev tudi kakšni tekaški čevlji so vam na pogled najbolj všeč.