Likanje oblačil

5 nasvetov za likanje oblačil

Likanje je še eno od opravil vsake gospodinje, ki se mu enostavno ni moč izogniti. Misel na goro perila, ki čaka, da bo zlikano, je strah vzbujajoče in redke so gospodinje, ki likajo z velikim veseljem. Čeprav je lahko likanje tudi sproščujoče, ko se umakneš na samo s svojimi mislimi in enostavno gladiš gube pred seboj.

Pa je res tako enostavno? Prižgeš likalnik, postaviš likalno desko in majico za majico, srajce, hlače, … Tokrat vam predstavljamo 5 nasvetov, da bo naslednjič vaše likanje precej lažje.

1. Redno čistite svoj likalnik

Morda ste z vročo ploščo likalnika kdaj potegnili po materialu, ki se je razmazal po sami plošči, ali pa se je okrog luknjic, skozi katere prihaja para, nabral apnenec. Oboje vam lahko pošteno skravžlja živce, ko boste na naslednjem oblačilu opazili madeže.

Pred likanjem vedno preverite likalno površino in jo po potrebi očistite. Apnenec se enostavno čisti s krpo, namočeno v vodo in alkoholni kis. Za lepši vonj oblačil lahko v vodo za likalnik nakapate nekaj kapljic prijetne dišave.

2. Likanje za sprostitev

Se sliši nemogoče? Pa niti ni tako. Postavite likalno mizo pred televizijo in prižgite priljubljeno oddajo ali glasbeni program. Presenečeni boste, kako hitro vam bo minil čas.

Likanje med gledanjem televizije
Likanje med gledanjem televizije – da bo čas minil hitreje!

Med likanjem se zelo dobro prečiščujejo misli, dobiva dobre ideje. Lahko pa preko zvočnika na telefonu opravite katerega od tisti daljših »terapevtskih« pogovorov z mamo, prijateljico, …

3. Pripravite perilo pred likanjem

Če perilo sušite s sušilcem, le to vzemite iz njega še nekoliko vlažno. Sicer pa perilo pred likanjem vedno rahlo navlažite. Zapnite vse gumbe ali zadrge in poravnajte robove ter šive. Opazujte, kako se ravnajo gube in po potrebi dodatno navlažite tkanino s pomočjo likalnika ali priročne pršilke z vodo.

4. V boj proti gubam na perilu

Debelejša oblačila vedno najprej zlikajte na notranji strani, šele nato po zunanji. Rokave likajte na posebni podlagi za rokave. Če te nimate, si lahko pomagate s kartonom, ki ga poljubno odrežete in vstavite v rokav.

Poškropite z doma narejeno tekočino. V dve skodelici vode dodajte čajno žličko koruznega škroba in počasi mešajte, dokler se v popolnosti ne stopi. Tekočino nato vlijte v pršilko in med likanjem občasno poškropite perilo.

5. Trik z alu folijo

Pod prevleko za likalno desko vstavite alu folijo po celotni površini deske. Med likanjem bo folija odbijala toploto, ki bo prihajala od likalnika in na ta način poskrbela, da bodo gube izginile tudi na spodnji strani. Enostavno in zelo dobrodošlo!