Nakup električne kitare

6 razlogov za nakup električne klaviature

Glasba je nekaj fenomenalnega, kar nas spremlja skozi celotno življenje. Skrbi za našo dobro voljo, nas zabava ter sprošča. In to velja že za poslušanje glasbe, kaj šele, če se z njo ukvarjamo ali jo ustvarjamo. Ljubitelji klavirske glasbe in črno-belih tipk se hitro znajdejo v precepu.

Radi bi igrali klavir, a jim do njega na poti stojijo številne ovire. Premajhno stanovanje, previsoka cena, družina in sosedje, ki niso tako zelo navdušeni nad dejstvom, da bi se v njihovi bližini rojevala pianistična zvezda. K sreči pa za vse našteto obstaja precej enostavna rešitev – nakup električne klaviature.

1. Nemoteče za ostale

Električna klaviatura je odlična zamenjava za klasičen klavir. Če ste v situaciji, ko so stene vašega stanovanja pretanke, živite v bloku ali pa enostavno niste sami in ne želite motiti drugih, boste lahko z električno klaviaturo povsem sproščeno uživali v igranju.

V pomoč vam bo vhod za slušalke, s katerimi boste nato prisluhnili svojemu mojstrstvu z glasnostjo po lastni želji. Seveda se pri tem svetuje zmernost kot tudi nakup kakovostnih slušalk, ki vam bodo omogočile pravo dimenzijo klavirskega zvoka.

2. Rešitev za prostorsko stisko

Veliko navdušencev nad igranjem klavirja pri tem ustavi premajhno stanovanje ali pa je le-to locirano kje visoko v bloku, kamor klavirja morda ni mogoče spraviti. Tudi stene v blokih niso ravno najbolje zvočno izolirane, kar lahko negativno vpliva na sosedske odnose.

Električna klaviatura Casio CT-S200
Električna klaviatura Casio CT-S200 z 61 tipkami (v različnih barvah) – Symphony.si

Prostorsko stisko enostavno rešite z nakupom električne klaviature, ki jo nato postavite praktično kamorkoli. Lahko kar na mizo ali pa si v ta namen kupite posebno stojalo, kar bo še najboljša izbira. Nastavili si boste ustrezno višino glede na vaš položaj sedenja in tako brezskrbno s prsti zaplavali po tipkah.

3. Uglasitev ne bo potrebna

Klasičen klavir je izdelan po večini iz lesa in sestavljen iz precej različnih kosov. To pomeni precej gibljivih delov glasbila, zaradi česar prihaja do razglasitve in morebitnih okvar. Uglaševanje električne klaviature ni potrebno, prav tako pa ni pričakovati večjih okvar. Tudi redno servisiranje klavirja, ki ni ravno poceni, z električno klaviaturo odpade.

4. Snemanje in predvajanje

Živimo v dobi napredka, vajeni pametnih naprav, ki zmorejo vse. Električna klaviatura nam omogoča, da svoje igranje posnamemo in predvajamo, kar močno pospeši čas učenja in izboljša tehniko igranja.

Električna klaviatura Yamaha PSR-A5000
Profesionalna električna klaviatura Yamaha PSR-A5000 – Symphony.si

V vsakem trenutku lahko preverimo, kako smo odigrali posamezen del skladbe, si ga predvajamo večkrat in ugotovimo, kaj bi še lahko izboljšali. Vsekakor pa bi radi svoje igranje predstavili tudi prijateljem ali delili posnetek na katerem izmed socialnih medijev, naložili na pretočno platformo in podobno.

5. Različni zvoki in funkcije

Klavir je sicer lepo klasično glasbilo z neko romantično dušo. Na drugi strani pa nam električna klaviatura ponuja še precej več. V njej je shranjenih ogromno različnih zvokov, pri čemer je treba dodati, da tudi popoln zvok klasičnega klavirja.

Igranje električne klaviature je enostavnejše, saj je ugrez tipk mehkejši, kljub temu pa tehnologija nudi zahtevana odstopanja glede na moč pritiska posamezne tipke. Na razpolago so tudi različne matrice, spremljave in druge funkcije, s katerimi si praktično lahko ustvarimo cel orkester ali glasbeno skupino.

6. Velika razlika v ceni, a ne na račun kakovosti zvoka

Klavir je zelo drago glasbilo, zato si ga ne more privoščiti ravno vsak. Na drugi strani pa je električna klaviatura cenovno dostopna, obenem pa ne pomeni slabše kvalitete zvoka. In ravno to je tisto, kar na koncu v največji meri prepriča, da je nakup električne klaviature več kot na mestu.