Kako in s kakšno hrano nad celulit?

Lepota, zdravje in prehrana so področja, ki so zagotovo idealna za najrazličnejše urbane mite in zablode, ki pogosto nimajo nobene znanstvene osnove, ljudje pa kljub temu nočejo nehati verjeti vanje. Pogosto naletimo nanje, ko beremo o preoblikovanju telesa oziroma o hujšanju, mnogokrat pa se tovrstne neresnice ne širijo naključno ali zaradi nevednosti, temveč celo načrtno. Popolna postava je namreč »izdelek«, ki je v današnjem svetu visoko zaželen, zato se želi marsikdo okoristiti s takšnim ali drugačnim proizvodom ali metodo, ki naj bi zagotovila uspeh. Celulit, maščobe, kilogrami in podobni izrazi so nemalokrat uporabljeni zgolj zato, da se z njimi ustvarja dobiček.

Celulit
Celulit je maščobno tkivo, ki nastane zaradi zastoja tekočin v tkivih.

Kaj pa pravi znanost? Je potrebno za razumevanje hujšanja imeti vsaj visokošolsko diplomo? Je mogoče celulit odpraviti le, če stradamo in hodimo v kozmetične salone? Vsekakor ne. Potrebna je predvsem zdrava pamet, pa je vse zelo preprosto. Bistvo hujšanja, pri katerem se izgubi tudi celulit (navsezadnje je celulit maščoba), je še vedno v tem, da s telesno aktivnostjo porabimo več kalorij, kot jih zaužijemo.

Hrana, ki odpravlja maščobe

Telo za energijo v prvi vrsti porablja ogljikove hidrate, kadar to ni mogoče, pa prične porabljati maščobe. To pomeni, da je celulit hrana oziroma energija, ki smo jo imeli uskladiščeno v maščobnih celicah. In takrat, ko telo potrebuje energijo za delo, lahko svoje skladišče do neke mere tudi izpraznimo.

Kako lahko dosežemo, da pride do presnove maščob in s tem do zmanjšanja maščobnih oblog, kamor dejansko spada tudi celulit? Poleg tega, da pričnemo kilograme in celulit odpravljati s telesno vadbo, lahko uživamo tudi živila, ki pozitivno delujejo na presnovo maščob. Priporoča se marsikaj, od grenivk do zelenega čaja in kamboške garcinije, dejstvo pa je, da niti ni potrebno kupovati dragih živil in prehranskih dodatkov.

Uživati moramo zdravo in raznoliko hrano, saj le tako poskrbimo za vnos vseh makrohranil in mikrohranil, ki so nujno potrebna za popolno delovanje telesa. In prav v tem je rešitev, ki najbolje odpravi kilograme in celulit: telo, ki mu nič ne manjka (kar se tiče beljakovin, vitaminov, mineralov, antioksidantov, vlaknin, zdravih maščob in podobno), bo odlično poskrbelo samo zase. Metabolizem se bo ob zdravi prehrani pospešil, kopičenja maščob pa bo manj. Če boste jedli zdravo, nenazadnje tudi ne bo odvečnih hranil, ki bi jih telo hranilo kot zalogo maščobe.

Je hrana za odpravljanje celulita le mit?

Da in ne. Nobeno čudežno živilo, ki bi odpravilo celulit, ne obstaja. Res pa je, da zdrava prehrana v primernih količinah celulit odpravi. Poskrbeti je treba za vnos primernih hranil, za primeren kalorični vnos, zaužite kalorije porabljati z gibanjem, poleg tega pa z njim tudi poskrbeti za mišični tonus.

Mitom o čudežni hrani, ki »kuri« celulit, nikar ne nasedajte. Vsak športnik, ki je vitke in fit postave ter mu celulit ne povzroča prav nobenih težav, vam bo namreč povedal, da se ne odreka nobeni hrani, da uživa mnogo maščob in ogljikovih hidratov, brez katerih ne bi zdržal napornih treningov in tekem. Prav tako zagotovo uživa veliko beljakovin, brez katerih ne bi nahranil svojih mišic, in celo precej sladkorja, brez katerega ne bi prestal vzdržljivostnih preizkušenj.