Kdaj je čb laserski tiskalnik boljša izbira od barvnega?

Laserski tiskalnik je še kakšno desetletje nazaj veljal za prestiž, ki si ga nismo privoščili za domačo uporabo. Danes so tudi laserski tiskalniki cenovno precej dostopni, še zlasti v primeru, da se odločimo za čb tiskalnik. Razlogov, da se poleg podjetij tudi vse več fizičnih oseb odloči za laserski tiskalnik, je kar nekaj, pa tudi izbira med čb in barvnim tiskalnikom ni težka.

Zakaj je laserski tiskalnik odlična izbira?

Vsi vemo, da laserski tiskalnik omogoča boljšo kakovost tiska, saj se pri njem uporablja barvilo v prahu, medtem ko brizgalni tiskalniki v kartušah vsebujejo tekoče barvilo, to pa se rado maže. Da je laserski tiskalnik boljša izbira, pa večinoma pripomoreta drugi dejstvi. Prvo je, da ima laserski tiskalnik v primerjavi z brizgalnim izjemno hitrost tiskanja. Strani iz njega kar letijo, torej tudi pri večji količini strani ni potrebno dolgo čakati, da se te natisnejo. Drugi razlog je v tem, da se kartuše brizgalnih tiskalnikov precej hitro izpraznijo in ves čas je treba skrbeti za njihovo menjanje, laserski tiskalnik pa ima izjemno kapaciteto. Z enim tonerjem lahko natisnete več tisoč strani!

Barvni laserski tiskalnik

Če želite kakovosten in hiter tisk ter ne želite ves čas skrbeti za nakup kartuš, potem je laserski tiskalnik gotovo najboljša izbira.

Čb ali barvni tisk?

Barvni laserski tiskalnik je »poezija«. Natisnete lahko dokumente, preglednice, fotografije, in vse je čudovito barvito. A kadar tisk v barvah ni najbolj nujen, saj večinoma tiskate dokumente oziroma besedila, je čb laserski tiskalnik veliko bolj racionalna odločitev. Čb tiskalniki so na voljo po izjemno ugodnih cenah (primerljivih z brizgalnimi tiskalniki), vanje pa vstavite en sam toner visoke zmogljivosti in ne tratite barv. Kadar je potreben zgolj tisk s črnim barvilom, se porablja le ta – medtem ko barvni laserski tiskalniki vseeno porabljajo tudi druge barve (razen v primeru, da to preprečite v nastavitvah tiskalnika).

ČB laserski tiskalnik

Večina podjetij torej za osnovne potrebe tiskanja potrebuje čb laserski tiskalnik, ki skrbi za hitro tiskanje in z enim tonerjem natisne lepo število strani. Barvni pa pridejo prav zgolj za tiste, ki tiskajo tudi slike ali različne materiale za prezentacije, kjer je videz ključnega pomena. Tudi za domačo uporabo se čb laserski tiskalnik izkaže, saj zadovolji osnovne potrebe, ob manj pogostem tiskanju pa za razliko od brizgalnih ni nobenih težav z mašenjem šob. Edino v primeru, da se domači tiskalnik uporablja za najrazličnejše kreativne projekte ali ga koristi tudi šolar, ki želi natisniti lepe barvne sličice s spleta za plakat ali seminarsko nalogo, je bolje razmišljati o barvah.