Close
Upogibanje pločevine

Kako poteka upogibanje pločevine?

V življenju se srečujemo z mnogimi predmeti različne uporabne vrednosti, ampak ali kdaj zares pomislimo, kako so narejeni? Nekatere to zanima iz gole radovednosti, spet druge iz poslovnih razlogov. Imate zamisel ali projekt, pri katerem bi potrebovali prav posebej oblikovane kose pločevine?

Potem boste vsekakor potrebovali kvalitetno upogibanje pločevine, s katerim boste prišli do končnega izdelka. Upogibanje oziroma krivljenje pločevine je postopek, pri katerem z ustrezno strojno opremo spremenimo kos pločevine v 3D objekt. To storimo s pomočjo ustreznih orodij in matric za preoblikovanje pločevine.

Postopek upogibanja pločevine

Za pločevinaste izdelke, ki so izdelani s postopkom upogibanja, se uporablja pločevina debeline do 3 mm. Za osnovo se uporablja pločevina različnih vrst in kvalitete, kot na primer:

  • hladno valjana pločevina,
  • vroče cinkana pločevina,
  • elektro cinkana pločevina,
  • aluminizirana pločevina,
  • nerjaveča pločevina različnih kvalitet in površin,
  • aluminij različnih kvalitet in površin.

V podjetju SAX KONSTRUKCIJE za preoblikovanje pločevine uporabljajo CNC krivilno tehniko s 5 osmi proizvajalca TRUMPF, ki zmore krivilno silo kar 85 ton. Delovno območje stroja znaša 2200 mm.

Naprave in orodja za upogibanje pločevine lahko sicer delujejo na različne načine, a eden najpogostejših je vsekakor tisti, pri katerem se s konusnim orodjem pritisne obdelovanec v matrico. Gre za postopek, kjer se ob uporabi določene potisne sile preoblikuje pločevino tako, da se zunanja robova upogneta navzgor.

Za katere končne izdelke se uporablja?

Kot smo omenili na začetku, se prav vsi v življenju vsakodnevno srečujemo z izdelki iz ukrivljene pločevine, le da na to niti ne pomislimo. Tako se s tem procesom upogibanja izdeluje:

  • ohišja iz pločevine (zabavna elektronika, računalništvo …),
  • prednje plošče ali »lica«,
  • pločevinaste nosilce (takšne, ki znotraj ohišij držijo posamezne elemente),
  • pločevinasta držala.

Znanje in tehnologija

Da je končni izdelek takšen, kot mora biti in služi svojemu namenu, sta zaslužna tako sodobna tehnologija kot tudi znanje in izkušnje operaterja, ki z njo upravlja. Ker je pri omenjenih izdelkih natančna izdelava zelo velikega pomena, je potrebno temu delu nameniti še toliko več pozornosti.

Pločevinasta ohišja
S procesom upogibanja pločevine nastajajo tudi različna pločevinasta ohišja.

Predstavljajte si računalniško ohišje, v katerem je nameščenih kar nekaj pločevinastih nosilcev, ki pa eden od drugega nekoliko odstopajo od zahtevanih dimenzij. Nadaljnja montaža takšnega računalnika bi bila seveda nemogoča, saj posamezni elementi ne bi mogli biti ustrezno nameščeni.

Tehnike upogibanja pločevine

Dodajmo še nekaj malega o različnih tehnikah tovrstne obdelave pločevine. Na tem mestu vsekakor omenimo tako imenovani Airbending, pri katerem orodje pod določenim pritiskom deluje na obdelovanec tako, da se robova obdelovanca v določenem kotu zavihata navzgor. Gre za eno najpogosteje uporabljenih tehnik upogibanja pločevine.

Potem pa je tu še Coining, s katerim izdelujemo izdelke, pri katerih je zahtevana še posebej velika natančnost. Spodnji in zgornji del orodja imata enak kot, obdelovanec pa se potisne povsem do sten matrice. Dodajmo še, da je pri tej tehniki upogibanja potrebno za vsak kot uporabiti drugo orodje.

Kot zanimivost povejmo, da poznamo tako strojno kot ročno upogibanje pločevine. A pri slednjem je jasno, da gre za postopek, ki se lahko uporablja le do določene mere in tudi takrat, ko je potrebno izdelati kak posamezen kos. Za velikoserijsko proizvodnjo je seveda primerno zgolj strojno upogibanje.

© 2024 Razno.si. Vse pravice pridržane. | WordPress Theme: Annina Free by CrestaProject.