Close
Velikosti violine

Katero velikost violine naj izberem?

Violina, glasbilo magičnega zvoka, ki te pod prsti pravega violinista odpelje v druge svetove. Glasbilo, s pomočjo katerega je mojster Stradivari dosegel nesmrtnost, njegove violine pa vrtoglave zneske. Oboje z razlogom, saj najboljše violine sežejo do ušes bogov.

Zvok, ki ga violinist izvabi iz glasbila, je odvisen od nekaj pomembnih detajlov. Denimo, od vrste lesa, obdelave, lakiranja, velikosti glasbila, odprtin in še kar nekaj drugih. Obstaja pa seveda tudi kar nekaj različnih velikosti violin. Tokrat bomo zapisali nekaj več o tem, katero velikost violine izbrati.

Preverite pa tudi ponudbo violin v glasbeni trgovini Symphony: https://www.symphony.si/godala/violine

Katere velikosti violin poznamo?

Kot zapisano, poznamo kar nekaj različnih velikosti violin. Prav velikost pa je pomembna pri izbiri glasbila za posameznega glasbenika. Tako obstajajo glasbila, namenjena za začetnike, pa tiste z nekaj več znanja in seveda tudi za koncertne mojstre.

Pa si oglejmo 7 velikosti violin, ki so priznane kot standardne:

  • 4/4 velikost (14″ telo)
  • 3/4 velikost (13″ telo)
  • 1/2 velikost (12″ telo)
  • 1/4 velikost (11″ telo)
  • 1/8 velikost (10″ telo)
  • 1/16 velikost (9″ telo)
  • 1/32 velikost (8″ telo)

Manjše violine niso samo za otroke

Ne gre zamenjati velikosti violine z njeno kvaliteto. Če je violina manjša, to ne pomeni, da je slabše kakovosti. Pomislimo za hip na violiniste manjše rasti, ki bi se zelo težko spopadali z violino polne velikosti. A drži, da so najmanjše violine narejene za otroke začetnike.

Kljub temu, da smo predhodno omenili 7 standardnih velikosti violin, pa velja dodati, da vsekakor to niso vse, ki so na voljo. O velikosti 7/8 lahko rečemo, da gre za dodatno velikost glasbila, ki sega izven standardnih dimenzij. Seveda pa se violino vedno lahko naredi tudi po meri.

Kako izmerimo pravo velikost?

Po zaslugi Yamahe imamo za tovrstno merjenje na voljo prav poseben pripomoček, ki se imenuje Fit Stick. Ta v rokah glasbenika nadomesti violino in omogoči, da s preprijemanjem prstov natančno ugotovi, kakšna je idealna velikost instrumenta zanj. Meri se dolžina razdalje roke med vratom in sredino dlani.

Čeprav bi kdo utegnil pomisliti, da zanj prave velikosti violine ni, pa je vsaka skrb odveč. Za prav vsakega violinista se najde popolno prilegajoča se violina. Nekateri seveda posežejo tudi po izdelavi glasbila posebej zanje, a navadno vam ne bo treba tako daleč.

Zakaj je velikost violine tako pomembna?

Če želi glasbenik iz instrumenta s svojim znanjem in potezami izvabiti najlepše melodije, se mora pri tem dobro počutiti. Izjemno pomembno je, da je občutek udoben in da violinist in violina postaneta del celote. Glasbenik se z glasbilom poveže globoko v sebi in lahko bi rekli, da nekateri nanje igrajo kot v transu.

Violinski set GEWApure HW
Cenovno ugoden violinski set GEWApure HW z možnostjo izbire velikosti – Symphony.si

Prav nič dobrodošlo ne bi bilo, če bi ta proces motile prekratke ali predolge razdalje in neprijeten občutek pod prsti. Tudi za začetnika je nadvse pomembno, da izbere pravo velikost glasbila, sicer proces učenja ne bo imel enakega oziroma želenega rezultata.

Kako izbrati violino za otroka?

In v tej točki vsekakor pomislimo na otroka, ki je v fazi rasti. Mu kupiti ravno pravšnjo violino ali pa raje malce večjo, saj bo tako ali tako kmalu zrasel? Vsekakor velja ponoviti, da se mora glasbenik med igranjem na glasbilo počutiti sproščeno in udobno. Tudi popolni začetnik, sicer ga lahko volja hitro mine.

Najboljše odgovore na svoja vprašanja in dvome pa boste seveda dobili na samem prodajnem mestu, kjer se boste lahko pogovorili s strokovnjakom za to področje.

© 2024 Razno.si. Vse pravice pridržane. | WordPress Theme: Annina Free by CrestaProject.