4 nasveti za ohranjanje mladosti in zdravja

Poiskati vodnjak mladosti in zavrteti čas nazaj je želja mnogih žensk (pa tudi moških), ki se nikakor nočejo sprijazniti z dostojanstvenim staranjem. Danes lahko izbirajo med mnogimi serumi in kremami za odpravljanje gub, privoščijo si lahko tudi botoks ali kakšno drugo lepotno operacijo, s katerimi zabrišejo vidne znake staranja.

A pri tem se ne zavedajo, da je za ohranjanje mladostnega videza in zdravja pomembno tudi to, kaj se dogaja v notranjosti telesa. Uro življenja lahko namreč upočasnimo tudi tako, da poskrbimo za mentalno in fizično zdravje ter splošno dobro počutje.

V nadaljevanju vam zato ponujamo nekaj koristnih nasvetov, s katerimi boste poskrbeli za mladosten videz in odlično počutje tudi v zrelih letih. Še več koristnih nasvetov pa najdete na strani NASVETI.NET.

1. Nahranite svoje možgane

To, kar pojeste, še kako vpliva tudi na vaše možgane. Zato je izrednega pomena, da se človek prične pravilno prehranjevati že kot najstnik, saj se s tem izogne mentalnemu stresu. Tak stres ogroža prav mlade, stare od 18 do 24 let. In to ni nič čudnega, saj so mladi podvrženi številnim pritiskom, še posebej v današnjih časih, ko ekonomija ravno ne cveti.

Zdrava prehrana
Zdravo prehranjevanje v mladosti pozitivno vpliva na počutje v starosti.

Zato tako mladim kot tudi odraslim priporočamo, da se izogibajo predelani hrani, sladkorju, kofeinu in alkoholu. S tem se bo zmanjšalo delovanje nadledvične žleze, ki izloča hormon kortizol (stresni hormon) in igra pomembno vlogo v metabolizmu telesa. Za boljše počutje posezite tudi po prehranskih nadomestkih, ki vsebujejo vitamine B, C, magnezij in podobno.

2. Ukrotite svoje hormone

S tem, da ves čas skrbite, da so vaši hormoni uravnovešeni, lahko uspešno zavirate procese staranja, poleg tega pa se izognete tudi nespečnosti, nizkemu libidu, izgubi spomina in pridobivanju odvečnih kilogramov. Pa tudi počutili se boste veliko bolje!

Zagotovo veste, da hormoni nadzorujejo prav vse, kar se dogaja v telesu. Tako premalo testosterona ubija spolno poželenje, medtem ko premalo progesterona povzroča nespečnost in druge motnje v spanju. Vse to lahko vodi do različnih zdravstvenih težav. Če imate težave s nihanjem hormonov, ne odlašajte z obiskom zdravnika.

3. Poskrbite za »debelo« kožo

Naš največji organ, koža, pokaže znake staranja veliko hitreje kot katerikoli drug del telesa. Zato je zelo pomembno, da jo ustrezno zaščitite pred škodljivimi sončnimi žarki. Poskrbite, da bo vaše telo imelo dovolj antioksidantov ter vitaminov A, C, D in E. V svoj jedilnik vnesite veliko organskega sadja in zelenjave, priporočamo pa tudi uporabo kreme za sončenje.

4. Ne skoparite s spanjem

Znanstveniki so pred kratkim znova potrdili, da zadostna količina kvalitetnega spanca še kako pripomore k temu, da ostanemo zdravi in mladostnega videza. Med spanjem se telo obnavlja, obnavljajo se različne poškodbe, do katerih je prišlo tekom dneva, poleg tega pa se telo pripravlja tudi na to, kaj bo prinesel naslednji dan.

Dober spanec
Če želite ohraniti mladosten videz, poskrbite za reden dober spanec.

Pomanjkanje spanja lahko vodi do različnih kroničnih bolezni, zaradi katerih je ogroženo naše življenje. Tu naj omenimo diabetes tipa 2. Poleg tega se nam upočasni metabolizem, zaradi česar postajamo debeli, pa tudi na trebuhu se začne kopičiti smrtonosna visceralna maščoba – tista, ki obdaja notranje organe.

Upoštevajte naše nasvete in poskrbite za zdravo in aktivno življenje. Prepričani smo, da si boste na tak način zagotovili privlačen videz in dobro počutje tudi v zrelih letih.