Close

Orbitalno varjenje za popolne zvare brez napak

Orbitalno varjenje uvrščamo med posebne vrste varjenja. Med postopkom se lok avtomatično obrača za 360 stopinj okoli statičnega dela, kot je na primer cev. To poteka v neprekinjenem procesu brez napak in napačnih varov, saj postopek vodi računalnik.

Postopek je bil primarno zastavljen zato, da se bi preprečile človeške napake pri bolj specifičnih delih, ki zahtevajo mirno in natančno roko varilca. Med procesom je zelo malo posredovanja s strani operaterja, saj večino dela opravi računalnik. Posledično je postopek idealen za visoko kakovostno ponovljivo varjenje.

Namen in uporaba

Orbitalno varjenje je bilo zasnovano za preprečevanje človeških napak pri postopkih, ki potrebujejo izjemno natančnost brez napak. Postopek je avtomatsko sprogramiran in potrebuje izjemno malo posredovanja s strani operaterja. Slednji mora vpisati premer in debelino materiala ter sprožiti postopek. Ostalo je vse izvedeno računalniško.

Varilni sistem za delovanje potrebuje neprekinjen električni izvor, krmilnik oziroma nadzorni sistem, odprto ali zaprto glavo ter po potrebi tudi mehanizem z dodajanjem hladne ali vroče žice. Orbitalno varjenje je doživelo preboj v različne prestižne industrije, kot so medicina, avtomobilizem ter letalska in vesoljska industrija.

Dejavniki vpliva na kvaliteto varjenja

Kakovost spajanja je odvisna od dolžine in velikosti materiala, frekvence varilnega toka, hitrosti varjenja, količine inertnega zaščitnega plina, vrste matičnega in polnilnega materiala, toplotne prevodnosti, priprave površine za varjenje in podobno. Vsi našteti dejavniki, ne glede na velikost in intenzivnost, vplivajo na končni produkt.

Kakovosten zvar dosežemo zgolj s preciznim znanjem prilagajanja posameznih parametrov. Z obsežnim znanjem se lahko prilagodimo posamezni situaciji ter tako ustvarimo popolne spoje.

Različne aplikacije

Spajamo lahko različne oblike in cevi brez dodajanja materiala. Tako lahko spojimo cev s cevjo, cev s kolenom ali cev s prirobnico. Dodajamo lahko tudi material, kjer je potreben poseben nadzor nad oddaljenostjo samega gorilnika in oscilacije. Prav tako je izvedljivo varjenje ozkih rež, ki potrebujejo precizno aplikacijo toplotnih izmenjevalcev.

© 2024 Razno.si. Vse pravice pridržane. | WordPress Theme: Annina Free by CrestaProject.