Close

Ne veste, katero domeno izbrati?

Pomembne odločitve so vedno težavne. Nekateri posamezniki jih sprejemajo precej lažje in hitreje kot drugi, seveda pa je veliko odvisno tudi od dane situacije. Pri izbiri imena domene zna zagotovo biti težavno, saj jih je že zelo dolgo časa ogromno zasedenih, predvsem kar se tiče vrhnjih domen .com in .net, pa tudi domačih nacionalnih domen .si je registriranih že zelo veliko, zato se težave z izbiro pogosto pojavljajo tudi tu. Da ne boste več dni tavali v temi, vam v nadaljevanju razkrivamo nekaj koristnih nasvetov, kako izbrati ime domene in na kaj je potrebno biti še posebej pozoren. Še prej pa nekaj besed namenimo izbiri vrhnje domene.

Izbira vrhnje domene

Domena je sestavljena iz samega imena ter domenske končnice. Slednji pravimo tudi vrhnja domena. Danes nam je na voljo zares veliko domenskih končnic, vendar pa se v praksi nekatere obnesejo precej bolje kot druge. Predvsem kar se tiče spletne optimizacije, ki ima neposreden vpliv na vidnost spletne strani v spletnih iskalnikih. Spletni strani v slovenskem jeziku najbolj ustreza domenska končnica .si, sledita ji končnici .com in .net. Vse več posameznikov se odloča za vrhnjo domeno .eu, vendar se zdi, da je z omenjeno končnico nekoliko težje doseči visoke uvrstitve v spletnem iskalniku Google. Za spletne strani v angleškem jeziku pa je optimalna izbira vrhnje domene .com. Alternativa je domenska končnica .net, medtem ko se .org, .info ter .biz, če se le da, raje izognimo. Za spletne strani v drugih jezikih pa so najprimernejše nacionalne domene (nemščina – .de/.at, španščina – .es, francoščina – .fr, italijanščina – .it, …).

Vrhnje domene

Zanimive so tudi novejše vrhnje domene, na primer .me, ki jo med raziskovanjem svetovnega spleta lahko opazimo vse pogosteje.

Izbira imena domene

Pri izbiri imena domene imamo največkrat na razpolago dve možnosti. Kot prva se pojavlja izbira imena, ki nakazuje na dejavnost oziroma tematiko, povezano s samo spletno stranjo. Takšna izbira imena domene ima pozitiven vpliv na uvrščanje spletne strani v spletnih iskalnikih, saj je za tiste ključne besede, ki vsebujejo besedo iz imena domene, lažje priti na visoka mesta. Če spletna stran govori o tlakovanju dvorišč, bi bila smiselna registracija domene tlakovanjedvorisc.si.

Ime domene

Kot druga možnost, ki je vsaj po našem mnenju boljša od prve, pa je registracija domene, katere ime je enako imenu osebe, podjetja ali blagovne znamke. V primeru samopromocije je tako bolje, da registriramo domeno, ki je sestavljeno iz našega imena in priimka (ali le priimka), ne pa na način, da je v imenu zajeta dejavnost, s katero se ukvarjamo. V primeru podjetja ali blagovne znamke pa je podobno, saj na ta način širimo svoje ime in postajamo bolj prepoznavni. Tako ima npr. podjetje Goodyear, ki je poznano vsakomur, registrirano domeno goodyear.com in ne tires.com ali kaj podobnega.

Če s svojo spletno stranjo želite doseči dolgoročni uspeh, je izbira imena podjetja oziroma blagovne znamke za ime domene zagotovo boljša izbira.

© 2024 Razno.si. Vse pravice pridržane. | WordPress Theme: Annina Free by CrestaProject.