Zunanji trdi disk shrani vse, kar potrebujete

Danes nas večina uporablja prenosne računalnike, saj so ti tako za domačo kot službeno uporabo najbolj priročni. Videti so elegantni, povsod jih lahko vzamemo s seboj, poleg tega pa tudi na mizi ne zavzamejo veliko prostora. Seveda imajo prenosni računalniki tudi marsikatero slabost. Nimajo toliko shranjevalnega prostora, kot bi si želeli, zaradi uporabe v javnih omrežjih pa so tudi z varnostnega vidika bolj tvegani. Če želimo shraniti svoje stvari na varno in za to potrebujemo veliko prostora, je tako nujen zunanji trdi disk. Lahko bi rekli, da je prenosnik naše delovno orodje, disk pa je arhiv – je prostor, kamor naložimo svoje spomine in delo za dolga leta.

Zunanji trdi disk in arhiviranje podatkov

Zunanji HDD VerbatimNa trdi disk lahko spravimo filme, ki si jih želimo ogledati, pa bi nam na računalniku predstavljali le gnečo. Nanj naložimo svoje posnetke in fotografije oziroma virtualne albume, po katerih bomo z veseljem pobrskali in obujali spomine. Shranjujemo projekte, ki so končani, ter nam utegnejo tudi v prihodnje priti prav. Nanj spravimo trenutno delo, ki ga ne smemo izgubiti, zato je potrebna varnostna kopija. Zunanji trdi disk ima mnogo možnosti uporabe, saj se ponaša z gigabajti ali s terabajti shranjevalnega prostora, ki ga naš prenosnik najverjetneje nima.

Kakšen zunanji trdi disk je najbolje izbrati?

Pomembno je, da vam nudi dovolj prostora in je dovolj hitro odziven, kar je seveda odvisno od tega, za kakšen namen ga nameravate uporabljati. Za arhiviranje vsakdanjih vsebin, na primer dokumentov, fotografij ter filmov, ni potrebnega veliko prostora, če boste nanj shranjevali obsežnejše projekte, pa se velja odločiti za bolj zmogljivo različico – tako po tehnologiji kot po prostoru. Nekateri diski so opremljeni tudi z daljinskim upravljalnikom, kar pride prav predvsem tistim, ki jih uporabljajo za gledanje filmov ali za najrazličnejše predstavitve, na primer na predavanjih.

Zunanji trdi disk WD My Passport Ultra
Eden izmed najbolje prodajanih zunanjih trdih diskov je WD My Passport Ultra.

Tisto, kar je najbolj pomembno, pa je seveda tehnologija sama. Klasični zunanji trdi disk ima znotraj ohišja klasični HDD, torej vrtljivo ploščo, sodobnejši pa SSD, ki deluje kot flash disk, torej brez vrtljivih delov. Ti zunanji diski so precej dražji, vendar so tudi manj podvrženi mehanskim okvaram, zato so zlasti pri podjetjih pogostejša izbira. Za domače potrebe pa včasih najdemo odličen kompromis: namesto zunanjega trdega diska lahko uporabimo tudi zelo zmogljiv USB ključek, ki deluje kot flash. 64 GB se res ne more primerjati s terabajtom zunanjega diska, a za domačo uporabo pogosto povsem zadostuje.