Rezalniki za ploščice in keramiko

Polaganje keramičnih ploščic je eno izmed tistih obrtniških del, po katerih je vedno veliko povpraševanja, dobrih mojstrov pa očitno primanjkuje in je nanje treba včasih kar dolgo čakati. Marsikdo, ki ima nekaj žilice za natančno delo, se zato odloči, da bo za polaganje keramičnih ploščic poskrbel kar sam. Nenazadnje je mogoče v trgovini kupiti vse potrebno orodje in materiale, ki so potrebni za polaganje: tako malto kot fugirno maso, za glavni del pa poskrbi rezalnik ploščic oziroma rezalnik keramike, s katerim lahko ploščice tudi odrežemo v potrebne oblike oziroma na velikosti, ki so potrebne. Klasični ploščic se uporabljajo pri ploščicah iz porcelana in keramike, če želite položiti debelejše ploščice iz naravnega kamna, pa vam rezalniki žal ne bodo koristili. Za lepe in ravne reze bo namreč nujna žaga za keramiko.

Profesionalni rezalniki

Rezalnik za ploščice, za katerega se pogosto uporablja kar izraz rezalnik za keramiko, je eno tistih orodij, kjer ni velike razlike med orodjem za domačega mojstra in orodjem za profesionalca. Kot smo se prepričali v spletni prodajalni z orodjem misaron.si, lahko kakovosten rezalnik za keramiko kupite že za 30 evrov, če potrebujete rezalnik za velike dimenzije ploščic, pa boste morali odšteti še enkrat toliko. Za polaganje ploščic pri sebi doma torej dejansko lahko uporabljate rezalnike, kakršne uporabljajo tudi profesionalci, potrebno pa se je le še nekoliko poučiti o tem, kako se ploščice pravilno polagajo. Na srečo boste o tem našli veliko informacij na spletu, in če se boste navodil dobro držali, lahko nazadnje ugotovite, da ste delo opravili ravno tako dobro ali še bolje kot mojster, ki je za to šolan.

Rezalnik za keramiko
Rezalnik za keramiko vam bo zagoto prišel še kako prav.

Za polaganje ploščic torej ne potrebujete veliko. Najprej poskrbite, da so vam na voljo rezalniki za ploščice, ki so dovolj zmogljivi, da opravijo prav s ploščicami, ki ste jih kupili za svojo kopalnico, kuhinjo, predsobo ali drug prostor. Če rezalnik dela ne zmore, je potrebno kupiti ali si izposoditi žago za keramiko, kar je lahko ob nakupu nekoliko večji strošek. Poleg tega potrebujete še nekaj zidarskega orodja, in delo se lahko prične.

Kako poskrbeti, da rezalnik ploščic reže natančno?

Rezalnik keramike GraphiteKo uporabljate rezalnik keramike, je vsekakor potrebno nekaj prakse, da ugotovite, kako priti do lepih, ravnih in gladkih rezov. Veliko pa je odvisno tudi od tega, kakšen je rezalnik – vodila morajo biti takšna, da je poteg ročice čim bolj enostaven. Tudi vaša natančnost je nujna, saj je treba ploščico natančno vstaviti v rezalnik in poskrbeti, da je vodilna črta na njej popolnoma poravnana s samim rezalnikom. To pomeni, da bo rezilo odrezalo natanko tam, kjer ste si zastavili.

Seveda se vam lahko še vedno zgodi, da kakšen rez ne bo povsem popoln, a če ste sicer natančni in uporabljate kakovosten rezalnik keramike, to ni težava, ki je ne bi mogli odpraviti z nekaj brusnega papirja.