Close

Rustikalne kuhinje stopajo v ospredje

Po več letih laboratorijsko belih kuhinj čistih linij se v zadnjem času v ospredje spet prebijajo rustikalne kuhinje. Njihova značilnost so bolj mehke linije ter dodani okraski. Običajno so uporabljene tudi bolj zemeljske barve, predvsem rjava, bež ter barva magnolije.

Poznamo več vrst rustikalnih ter podeželjskih kuhinj. Rezljane kuhinje imajo v ličnicah izrezan ornament, ki je nato polakiran oziroma oplaščen. Material za izdelavo fronte je včasih masivni les, zaradi nižje cene pa se običajno uporablja MDF plošča. Gre za zmes drobnih koščkov lesa ter lepila, za razliko od iverne plošče pa je zmes mnogo bolj fina in zato omogoča obdelavo z več detajli. Druga vrsta podeželjskih kuhinj so okvirjene kuhinje. Pri teh je ličnica narejena iz okvirja in polnila, ki je običajno tanjši od okvirja.  Lep primer rezljane kuhinje je Gorenjeva Aida, za primer okvirjene kuhinje pa lahko vzamemo Alplesovo Laguno.

Rustikalna kuhinja Aida
Gorenjeva rustikalna kuhinja Aida v nežni barvi vanilije.

Prednost rustikalnih kuhinj je predvsem v tem, da dajo prostoru več karakterja in topline. Moderne kuhinje čistih linij dajejo laboratorijski vtis, ki se mariskomu ne dopade. Seveda pa lahko podeželjsko kuhinjo s pravilno izbiro ročajev ter s pametno postavitvijo naredimo tudi nekoliko bolj moderno in jo kot tako lepo vkomponiramo tudi v sodobnejša stanovanja.

Kljub starinskemu videzu pa seveda sodobne rustikalne kuhinje po sami funkcionalnosti in naprednih dodatkih prav nič ne zaostajajo. Proizvajalci prav tako uporabljajo vodila proizvajalcev Blum. Ta omogočajo odpiranje omaric navzgor, skrite predale, shrambene omare, rešitve za funkcionalne kotne elemente itd.

Če se vam sodobni stil s svojo belino in prefinjenimi linijami ne dopade, si oglejte rustikalne kuhinje, ki navkljub starinskemu pridihu še vedno ostajajo priljubljena izbira marsikaterega gospodinjstva.

© 2024 Razno.si. Vse pravice pridržane. | WordPress Theme: Annina Free by CrestaProject.