Stili maturantskih oblek

Maturantski ples je en izmed dogodkov, ki si ga zapomnimo za vedno. Ima svojo vrednost in je večini tudi zelo pomemben. Za marsikoga ima najpomembnejšo vlogo maturantska obleka, saj si zagotovo vsi želimo izgledati popolno in edinstveno. Maturantske obleke so lahko različnih stilov in barv. Poznamo zelo veliko stilov oblek, in sicer glede na tip postave posameznika. Dekleta si po večini maturantsko obleko sposodijo kar v kakšnem salonu, ena od možnosti pa je tudi obleka po meri. Maturanske obleke za ženske so po večini iz satena ali brušenega satena, šifona, tila, blaga…

Ali ste zmedeni, ko gre za nakupovanje maturantske obleke? Za vse vrste oblek, ki so na voljo, obstajajo tudi številni izrazi, ki opisujejo dolžino in stile maturantskih oblek. V nadaljevanju smo pripravili nekaj definicij in izrazov, ki vam bodo pomagali pri izbiri vaše sanjske maturantske obleke.

A-linija: Obleke so oblikovane ozko na vrhu in širše proti dnu. A-linija obleke so dizajni, ki se prilegajo na praktično vsak tip postave. Takšno vrsto oblek se uporablja tudi za prikrivanje problematičnih področij v bokih in nogah. A-linija obleke predstavljajo elegantno in ženstveno izbiro za vse posebne priložnosti. Maturantske obleke linije A so primerne tudi za manjše ženske, saj jih obleke optično povečajo. Pri tem stilu oblek so zelo zaželeni različni pasi, ki še dodatno pritegnejo pozornost.

Maturantska obleka - A-linija
Maturantska obleka stila A-linija je zelo elegantna in ženstvena.

Baby doll: Baby Doll obleke so zelo kratke in seksi, lahko tudi elegantne in punčkaste. Izdelane so predvsem za vitke postave. Baby doll obleka razkriva noge in optično zoža pas. Če ima dekle vitke noge, je baby doll maturantska obleka prava izbira. Baby doll stil je spet v modi in obstaja v zelo različnih stilih. Nekatere obleke imajo padajoče krilo, ki se prilega postavi, lahko se pojavijo obleke z naramnicami in pasovi, pa tudi obleke, ki so krojene zelo navzven. Pri takšni obleki se običajno uporabi krinolina, ki obleko obdrži širšo na spodnji strani. Maturantska obleka baby doll je narejena iz različnih materialov, najpogostejše pa se uporabljajo saten, šifon, svila in til.

Morska deklica: Morska deklica stil obleke je primeren predvsem za dekleta z lepo oblikovano figuro telesa. Stil poudari žensko obliko in jo naredi še bolj popolno. Obleka je spodaj široka in zgoraj ozka. Morska deklica, kot pove že njeno ime, je obleka, oblikovana kot morska deklica. Obleka je ponavadi narejena na steznik ali zadrgo, krilo pa je narejeno širše – tako, da spominja na rep morske deklice. Običajno je krilo izdelano v drugi barvi ali teksturi. Poznamo zelo telirane in lahkotne obleke. Slednje so zelo lahke in udobne, medtem ko so zelo telirane obleke lahko včasih precej težke. V teh oblekah je torej veliko težje hoditi kot v običajnih.

Maturantska obleka - morska deklica
Obleka morska deklica je spodaj široka, zgoraj pa tesno oprijeta telesu.

Princeska stil: Maturantske obleke princeskinega stila so primerna za nežna dekleta. So torej za tiste prave princeske. Obleka je oblikovana kot obleka iz pravljice. Po navadi je narejena na korzet, da se zgornji del stisne, spodaj pa gre obleka zelo široko navzven. Ta stil obleke je lahkoten, z njim lahko prikrijemo močnejše noge in zadnjico. Primeren je za skoraj vsa dekleta, ki bi rade izgledale kot princeske in imajo raje bolj zakrite obleke. Pri tem tipu obleke je obvezna uporaba krinoline, saj samo z njo dosežemo želeni učinek. S pomočjo krinoline pa lahko tudi reguliramo, kako široko obleko bomo imeli. Poznamo krinoline z 1, 2, 3 ali 4 obroči. Princeskin stil maturantske obleke je običajno izdelan iz več plasti tila. Narejene so iz lahkih materialov in z veliko dodatki, kot so npr. kristali, perlice in bleščice. Te obleke so običajno lahkotnega videza, v njih pa se počutimo slavnostno in udobno.