Kompresijske nogavice

Učinek kompresijskih nogavic na zdravje nog

Znano je, da je zdravo ožilje pomembno za kvalitetno in nemoteno cirkulacijo krvi po telesu. Srce, ki je glavna mišica in skrbi za pretok krvi in drugih tekočin v vse dele telesa, pa žal ne more vedno vsega postoriti samo. Za to je krivih več dejavnikov, od morebitnega srčnega popuščanja, okvare zaklopk do razširjenih žil.

Ker tudi v telesu in na telo delujejo fizikalni zakoni, je jasno, da se v teh primerih kri in tekočine zadržujejo v spodnjem delu telesa, zaradi česar prihaja do oteklih nog in dodatnega pritiska na »utrujene« žile. Tako pride do krčnih žil, občutka utrujenih nog in drugih težav.

Več o tem: https://medigo.si/strokovni-nasveti-in-clanki/5-razlogov-zakaj-bi-morali-nositi-kompresijske-nogavice/

So kompresijske nogavice primerne samo za starejše?

Zmotno je mišljenje tistih, ki menijo, da so kompresijske nogavice primerne zgolj za starejše. Težave z žilami v nogah ima vse več mlajših, saj zanje ni neposredno kriva samo starost posameznika, pač pa tudi njegov življenjski slog. Ne verjamete?

Kompresijske nogavice Gloria

Če denimo delo posameznika poteka pretežno v enem in istem položaju (stoje ali sede), je jasno, da sila težnosti na ta način vpliva na njegove noge in žile v njih. Kri in ostale tekočine se zbirajo v oddaljenem spodnjem delu okončin, srce pa mora dati vse od sebe, da poskrbi za cirkulacijo krvi. Zmotno je tudi mišljenje, da zgolj srce poganja kri po žilah.

Za zdravje srca in ožilja je nujno potrebno gibanje

Za cirkulacijo krvi skrbijo pravzaprav vse mišice v človeškem telesu. Z vsakim gibom, premikom ali drugo dejavnostjo se določene mišice skrčijo in razširijo, s tem pa pritiskajo tudi na stene bližnjih žil in pomagajo potiskati kri po telesu. Torej velja, še posebej za osebe s statičnim delom, da se morajo ljudje gibati, se ukvarjati s kakšnim športom ali vsaj redno telovaditi.

Zaposleni v pisarnah bi morali redno pretegovati svoje ude, se vsake toliko sprehoditi po stopnicah ali kako drugače gibati. Kljub temu pa so lahko v veliko pomoč tudi kompresijske nogavice. Te tesno ovijejo noge in na ta način pritiskajo na žile, ki tako lažje potiskajo kri naprej po telesu. Nobene bojazni ni, da bi bili v kompresijskih nogavicah videti nenavadno, saj so na voljo v različnih barvah in vzorcih za vsakdanjo rabo.

Kolikšna je cena kompresijskih nogavic?

Cena kompresijskih nogavic v spletni trgovini Medigo.si se giblje nekje med 8 € in 30 €, kar zagotovo ni previsok znesek za njihov prispevek k zdravju in boljšemu počutju. Nič več oteklih nog, zoprnega občutka obteženosti in bolečin. Na voljo so tako ženske elegantne hlačne nogavice kot tudi vsakodnevne nogavice za moške, v katerih v nobenem trenutku ne boste izstopali.

Antitrombozis kompresijske nogavice

Ob tem pa bo vaše počutje boljše in noge vam bodo še kako hvaležne. Dodajmo še, da so kompresijske nogavice zelo dobrodošle tudi za nosečnice, saj dodatna teža zaradi dojenčka, pa tudi zaradi hormonskih sprememb v telesu, vpliva na njihovo ožilje skozi celotno trajanje nosečnosti.

Menite, da kompresijskih nogavic ne potrebujete? Se veliko vozite z avtom, vlakom, avtobusom, morda veliko potujete? Tudi v tem primeru se kompresijske nogavice zelo dobro izkažejo. Morda vas bo zanimal naslednji podatek. Združenje zdravnikov družinske medicine ugotavlja, da ima različne bolezenske spremembe na venah vsak peti 20-letnik. Torej ni vse le del staranja. Se pa v starosti nad 60 let število ljudi s tovrstnimi težavami povzpne na kar 80 %.