Kaj je domena in kaj gostovanje?

Ste lastnik podjetja, ki še nima postavljene svoje spletne strani? Ste morda oseba, ki bi rada pričela z bloganjem ali postavitvijo informativnega portala? Bi imeli spletno trgovino, saj imate odličen produkt, za katerega ste prepričani, da bi se prek spleta dobro prodajal? Za začetek boste potrebovali spletno mesto. Da pa boste to lahko imeli, boste morali še pred tem registrirati domeno in si priskrbeti spletno gostovanje.

Marsikdo še vedno ne loči med domeno in gostovanjem. Preberite prispevek do konca in se pridružite tistim, ki jim je razlika med storitvama dobro poznana.

Domena – ime na spletu

Za domeno bi lahko zapisali, da gre za ime na spletu. Domena je torej spletni naslov, ki ga pridobite prek postopka, ki se imenuje registracija domene (Registracijadomen.pw). Opravite ga na spletni strani registrarja. Teh je zelo veliko – ne le v tujini, tudi pri nas. Cene med posameznimi registrarji se razlikujejo, prav tako pa tudi kakovost storitve. Nekateri registrarji imajo namreč zelo dober uporabniški vmesnik, ki uporabniku omogoča enostavno urejanje in popoln nadzor nad registriranimi domenami.

Domene
Domene se delijo na nacionalne, generične in tematske.

Domena je sestavljena iz dveh delov. Prvi del je ime domene, drugi pa domenska končnica. Namenimo najprej nekaj besed imenu. Ime domene je pomembnejše, kot si morda mislite v tem trenutku. Predstavljalo bo vašo spletno stran, vaše podjetje in blagovno znamko. To bo prvi vidni stik, ki ga bo deležen vsak obiskovalec vaše spletne strani. Izberite torej dobro ime – kratko, kreativno in lahko zapomljivo.

Drugi del domene je domenska končnica. Izbira je zelo pestra, saj pri nekaterih registrarjih lahko izbirate med več kot štiristotimi končnicami. Se sliši preveč, da bi se lahko enostavno odločili za eno izmed njih? Brez skrbi, le redke med njimi so takšne, ki bodo prišle v poštev. Po vsej verjetnosti boste izbirali med .si, .com, .net in .eu. Če boste imeli spletno stran namenjeno uporabnikom iz točno določene države, boste izbrali nacionalno domene (na primer .it za Italijo). V kolikor pa želite postaviti blog, lahko razmislite o registraciji domene .blog.

Več o izbiri domene si lahko preberete v prispevku »Ne veste, katero domeno izbrati?«.

Gostovanje – prostor za spletno stran

Spletno gostovanje je storitev, ki naročniku omogoča shranjevanje datotek, slik in podatkovnih baz na strežniku. Gre torej za zakup strežniškega prostora na »računalniku«, ki je neprestano povezan s spletom in kot tak omogoča, da je spletna stran, shranjena na njem, neprestano dostopna uporabnikom spleta.

Tako kot so različne domenske končnice, poznamo tudi različne vrste spletnega gostovanja. Najbolj razširjeno in za večino tudi najbolj primerno je deljeno gostovanje, kjer na enem strežniku gostujejo spletne strani več naročnikov. Omenjeno gostovanje je zaradi deljenja stroškov najcenejše. Če ne veste, katero vrsto gostovanja potrebujete, po vsej verjetnosti potrebujete deljeno gostovanje.

Deljeno gostovanje
Za večino uporabnikov je najprimernejše deljeno gostovanje.

Naprednejši obliki storitve sta VPS ter namensko gostovanje. Zanju se odločajo zahtevnejši uporabniki, ki upravljajo z zelo obiskanimi ali zelo obsežnimi spletnimi stranmi. Posebna oblika storitve je še reseller gostovanje, ki omogoča nadaljnjo prodajo. Preprosto bi lahko zapisali tako – zakupimo paket gostovanja, ga razdelimo na manjše pakete, te pa sami prodajamo končnim naročnikom. Ker cene oblikujemo sami, lahko prilagajamo tudi višino dobička, ki ga ustvarjamo s »preprodajo« reseller gostovanja.

Upamo, da vam je razlika med domeno in spletnim gostovanjem sedaj povsem jasna. Če vas zanima še kaj, pa vprašanje zastavite spodaj v komentarju.