Brenkala

Spoznajte družino glasbil: brenkala

Glasbila na splošno delimo na pihala, trobila, inštrumente s tipkami, tolkala, brenkala in godala. V današnjem prispevku vam bomo natančneje predstavili brenkala, kamor sodi tudi kitara, ki velja za daleč najbolj priljubljeno glasbilo na svetu.

Če razmišljate o tem, da bi tudi sami pričeli z igranjem na določeno brenkalo, vam bo prispevek zazagotovo v pomoč. Prav tako pa bo zanimiv za vse profesionalne glasbenike, saj boste brez dvoma izvedeli kaj novega. Na primer to, koliko strun ima harfa. Tega verjetno še ne veste, kajne?

Vrste brenkal

Za brenkala je značilno, da imajo strune, na katere brenkamo. Sodijo torej med strunske inštrumente. V nadaljevanju bomo našteli predstavnike brenkal in jih na kratko predstavili.

Harfa

Harfa je prastaro strunsko glasbilo, ki ima od 45 do 47 strun, trikotni trup in pedala.

Harfa

Lira

Lira je starogrško strunsko glasbilo in hkrati tudi za najstarejše. Ima od 4 do 14 strun, ki so napete na okvir.

Lira

Lutnja

Lutnja ima šest dvojnih strun in je staro sredozemsko glasbilo.

Lutnja

Mandolina

Mandolina izhaja iz znanega italijanskega mesta Neapelj, kjer se je prvič pojavila v 17. stoletju. Ima osem strun.

Mandolina

Mandola

Mandola je nekoliko večja od mandoline, sicer pa ji je precej podobno. Gre za tradicionalno keltsko glasbilo.

Mandola

Kitara

Kitara ima 6 strun. Poznamo več vrst kitar, in sicer špansko, dunajsko, havajsko in altovsko, seveda pa tudi klasično, akustično, bas kitaro in električno. Električna kitara ima najpogosteje 6 strun, lahko jih ima tudi do 12. Za njeno delovanje se uporablja posebne vrste magnetov.

Kitara

Citre

Citre veljajo za ljudsko glasbilo. Imajo od 30 do 45 strun. Poznamo več vrst citer, na primer koncertne, arion, ameriške in kvintne.

Citre

Balalajka

Balalajka sodi v družino ruskih ljudskih brenkal. Je trikotne oblike in ima 3 strune.

Balalajka

Banjo (bendžo)

Banjo je afriško strunsko glasbilo. Njegov trup je bobnič z napeto kožo. Ima od 4 do 9 strun.

Banjo

Ukulele

Ukulele so 4-strunsko brenkalo, ki ga uvrščamo med lutje. Gre za precej priljubljeno glasbilo, po velikosti pa je manjše od kitare.

Ukulele

Sitar

Sitar je priljubljeno indijsko strunsko glasbilo z 18 do 20 strunami.

Sitar

Še enkrat kitare

Kitare veljajo za zelo razširjeno glasbilo, obenem pa za eno od najbolj priljubljenih. Če znate igrati nanjo, lahko sodelujete v številnih glasbenih zvrsteh ter v mnogih glasbenih zasedbah. Na prodajnih policah lahko izbirate med klasičnimi, akustičnimi, električnimi in bas kitarami. Lahko si privoščite tudi različne kitarske sete, ki vključujejo še torbo, trzalice, rezervne strune in še kaj.

Ne spreglejte tudi prispevka: Kako izbrati pravo kitaro?

Kitara je sestavljena iz treh glavnih delov; glave, vratu in trupa. Glavo sestavljajo vijaki in sedlo. Vrat je sestavljen iz ubiralke, označb in strun. Trup pa je sestavljen iz zvočnice in kobilice.

Med pomembne dejavnosti, povezane s kitaro, sodi njeno uglaševanje. Natančna uglasitev je izjemnega pomena, saj predstavlja osnovo, da lahko pravilno zaigramo določeno skladbo. Uglaševanje kitare je povezano s strunami. Uglašujemo jih s pomočjo napenjalnih vijakov, ki struno popuščajo ali nategujejo. Posledično se spreminja ton, ki ga posamezna struna oddaja. Na kitari strune štejemo od najtanjše do najdebelejše. Poznamo več vrst uglaševanja. Najbolj pogosta je standardna.

Kitare so na samem začetku uglaševali s pomočjo glasbenih vilic oziroma s pomočjo inštrumenta, ki se težje razglasi. V današnjem času jih uglašujemo s pomočjo številnih elektronskih pripomočkov, ki jim rečemo uglaševalci. Na njih opazujemo kazalec, ki kaže trenutno višino tona. Če višina tona odstopa, napenjalni vijak s struno navijemo oziroma odvijamo toliko časa, dokler ne dosežemo želenega tona.