Psihoterapevt

Napotki za izbiro psihoterapevta

Psihoterapija ima izredno močan in pozitiven vpliv na naše življenje. To pomeni, da mora naš psihoterapevt imeti veliko izkušenj in željo, da nam pomaga. Ključno je, da od vsake seje odidemo z novim znanjem, ki nam lahko pomaga pri soočenju s težavami.

Morda se sprašujete, kako lahko izberete kar najboljšega terapevta, ki vam bo pomagal pri vaših težavah. V današnjem članku vam bomo zato podali nekaj napotkov, s katerimi boste lažje poiskali kakovostnega terapevta.

Katere lastnosti naj ima psihoterapevt?

Dejstvo je, da se bomo z našim psihoterapevtom skozi seje zdravljenja hitro zbližali. Zato je pomembno, da mu popolnoma zaupamo in se mu primerno izpovemo. Naš psihoterapevt bo postal naš prijatelj in mentor, čeprav to seveda ni nujno. V prvi vrsti je pomembno, da si nam res želi pomagati in hkrati seveda tudi, da sami pri tem aktivno sodelujemo.

Pomembno je, da:

  • zaupamo našemu terapevt vse svoje težave,
  • se počutimo varno in sproščeno,
  • je pogovor zaupen,
  • nas psihoterapevt aktivno posluša in sodeluje v pogovoru.

Ali izobrazba psihoterapevta igra vlogo?

Izobrazba, ki jo ima psihoterapevt, je vsekakor pomembna. Ne smemo se bati vprašati o njegovi izobrazbi, saj je naše zdravje glavna prioriteta. Psihoterapevt bo razumel, zakaj ga sprašujemo o njegovi izobrazbi ali izkušnjah, saj ve, da ne želimo narediti kakršne koli napake.

Ne bojimo se vprašati sledečih stvari:

  • Koliko časa psihoterapevt že opravlja svoje delo?
  • Ali ima izkušnje z zdravljenjem ljudi s podobno težavo naši?
  • Koliko pacientom je pomagal odpraviti težavo?

Če smo se s psihoterapevtom ravno sestali, ga lahko vprašamo vse to. Seveda lahko to storimo tudi predhodno, na primer prek telefona. Naj nas ne bo sram ali strah postaviti konkretnih vprašanj, saj gre za naše zdravje.

Pogumno na prvo sejo s psihoterapevtom

Ko se pripravljamo na prvo sejo, je normalno, če smo nekoliko nesigurni in občutimo strah. Lahko se zgodi, da bomo ob prvem obisku dobili vprašalnik, ki ga bomo morali izpolniti. To je pogosta praksa, saj bo tako psihoterapevt bolje razumel naš način razmišljanja in nam na ta način tudi lažje pomagal.

Psihoterapevt je tam, da nam pomaga, zato smo lahko prepričani, da se nam bo vedno popolnoma posvetil. Morda bomo potrebovali nekaj sej, ampak poskušajmo vedno povedati vse, kar nas muči. Le tako bo terapevt bolje razumel globlje vzroke naših težav in nam lahko pomagal pri njihovi odpravi.